Haški tribunal nije odobrio oslobađanje šestorice Srba - BIGportal.ba
Region Vijesti

Haški tribunal nije odobrio oslobađanje šestorice Srba

Haški tribunal za ratne zločine nije odobrio oslobađanje šestorice Srba koji su odležali dvije trećine kazne, piše Politika.

Uslove za prijevremeno puštanje ispunili su generali Nebojša Pavković, osuđen na 22 godine a uhapšen 2005., Sreten Lukić, osuđen na 20 godina a uhapšen 2005., Vlastimir Đorđević, osuđen na 18 godina, a uhapšen 2007,. Radislav Krstić, osuđen na 35 godina, a uhapšen 1998., i Radivoje Miletić, osuđen na 18 godina, a uhapšen 2005. godine, kao i bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Regije Krajina Radoslav Brđanin.

Predsjednik sudskog mehanizma koji je naslijedio tribunal, Karmel Ađijus ocijenio je da Radoslav Brđanin koji je odslužio 20 od 30 godina kazne zatvora, ne može da bude oslobođen zbog ozbiljnosti zločina jer nije pokazao da se nije dovoljno rehabilitovao.

Politika navodi da su time njima kazne produžene, iako su države u čijim zatvorima borave dale povoljna mišljenja, priznale njihovu resocijalizaciju i predložile da budu pušteni.

  • Haški sud pokušava da nas podsjeti kakva mu je uloga i stav prema narodima iz bivše SFRЈ. Očito je da samo Srbe ne puštaju na prijevremenu slobodu, kako je predviđeno pravilima. To više nije diskreciono pravo (predsjednika suda), već zloupotreba prava predsjednika suda – rekao je za list Branko Lukić, branilac generala policije Sretena Lukića.

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar