21. Januara 2020.

Hari i Megan započinju novi život, kao skoro obični ljudi

Big Portal

Rešenje koje je u subotu objavila Bakingemska palata pokazuje da je 93-kraljica preuzela bolnu, ali dobro joj poznatu ulogu upravljanja porodičnom krizom, koja je pretila da će uzdrmati same temelje monarhije.

Nered s “Megxitom” počeo je 8. januara kad je mladi par objavio da se odriče najvažnijih kraljevskih obaveza i kreće u ‘nov, finansijski nezavisan život’.

Učinili su to, očito, bez kraljičinog dopuštenja, ali i bez znanja kako bi to moglo funkcionisati. Britanski mediji pišu kako su Hari i Megan to verovatno zamislili kao kombinaciju da su “napola u, napola izvan” kraljevske porodice, ali im je kraljica isporučila, kako je to nazvao Telegraf, “najtvrđi mogući Megxit”.

Apsolutno bez presedana

Par je izgubio pravo da se naziva kraljevskim visočanstvima, jednako kao što se to dogodilo Harijevoj majci Dajani kad se razvela od princa Čarlsa 1996, u još jednoj porodičnoj drami koja je uzrujala kraljicu. Pristali su da vrate 2,4 miliona funti, koliko su poreski obveznici potrošili na obnovu njihove rezidencije.

“Niko iz kraljevske porodice nikada nije vratio novac”, napisao je bivši kraljičin sekretar za medije Diki Arbiter u Sanu. “To je apsolutno bez presedana”.

Hari je ostao i bez svojih vojnih činova i pokroviteljstava kojima je nagrađen nakon što je odslužio dve rotacije u Avganistanu i napredovao do čina kapetana. Arbiter, međutim, tvrdi da je gubitak titule “kraljevske visosti” ono što ulazi u istoriju monarhije.

“Čak i kada je Edurad VIII. abdicirao 1936. ‘degradirali’ su ga s Njegovog Veličanstva Kralja na Njegovu Kraljevsku Visost vojvodu od Vindsora”, rekao je.

Princeza Dajana bila je drugačiji slučaj jer je ona svoje kraljevske titule stekla brakom, a ne rođenjem.

Knedla u grlu

Prvo pitanje s kojim će se Hari i Megan suočiti su finansije. Sky News je objavio da će princ Čarls nastaviti sinu da daje neki iznos iz svojih ličnih prihoda. Hari verovatno ima i pozamašnu ušteđevinu, a Megan je imala unosnu glumačku karijeru. Sada razmišlja o tome da pokrene vlastitu liniju zdravstvenih i ‘wellness’ proizvoda.

Sunday Times pitao je izvor iz Bakingemske palate hoće li Hari i Megan moći da unovče brend “Sussex Royal” koji su u decembru pravno zaštitili.

“To je jedno od područja koje se još razrađuje”, kazao je izvor. “U prevodu: Kraljica baš nije sigurna u to”, dodaje Tajms.

Arbiter napominje kako Dajanina globalna privlačnost nije nestala time što je izgubila naslov kraljevske visosti. Neki dogovori verovatno će uključivati Holivud. Nedavno se pojavio snimak kako Hari na jednom prijemu šefu Diznija hvali Meganine sposobnosti sinhronizacije. Ima i nagađanja da će par sarađivati s Netfliksom

Palata je objavila da će odvojeno pitanje o tome ko će plaćati za njihovu bezbednost, a to neće biti malo, naknadno razrešiti britanska vlada.

Novinarka i kraljevska biografkinja Peni Džunor tvrdi kako bi ideja da će par na bilo koji način profitirati od svojih kraljevskih titula “zastala u grlu javnosti”.

“Hari je to što jest postao slučajno, rođenjem”, kaže Džunor. “Kada bi zbog toga zarađivao milione bilo bi to pogrešno”.

Foto. Daniel Leal-Olivas/Pool via Reuters/File Photo

Izvor. N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare