Hari i Megan - poslednji radni dan u kraljevskoj porodici - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Hari i Megan – poslednji radni dan u kraljevskoj porodici

Par se pridružio kraljici i drugim članovima kraljevske porodice na službi povodom Dana Komonvelta u Vestminsterskoj opatiji.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su se poslednji put pojavili u javnosti kao “radni” članovi britanske kraljevske porodice.

Princ Hari i Megan su se pridružili kraljici i drugim višim članovima kraljevske porodice na crkvenoj službi povodom proslave Dana Komonvelta u Vestminsterskoj opatiji u ponedeljak popodne.

Par je imao niz javnih pojavljivanja u Ujedinjenom Kraljevstvu pre nego što su odstupili sa dužnosti viših članova kraljevske porodice.

Od 31. marta, prestaće da koriste kraljevske titule i da dobijaju javni novac.

Vojvoda i vojvotkinja su se pridružili kraljici – koja je na čelu Komonvelta – kao i princu od Velsa, vojvotkinji od Kornvela i vojvodi i vojvotkinji od Kembridža u crkvi u centru Londona.

Promene u poslednjem trenutku su podrazumevale da su Kembridži i Saseksi sprovedeni pravo do sedišta – umesto da čekaju kraljicu i da učestvuju u povorci, kao što je to bio slučaj 2019.

Iz Kensingtonske i Bakingemske palate nisu rekli zašto je došlo do promene u poslednji čas.

Bio je to prvi put da su se Saseksi pojavili sa drugim članovima kraljevske porodice od kako su u januaru objavili nameru da “odstupe” sa kraljevskih dužnosti.

Očekuje se da će se posle crkvene službe vratiti u trenutni dom u Kanadi, gde je ostao njihov sin Arči za vreme njihovog puta u Veliku Britaniju.

Par će tamo započeti svoj novi, nezavisni život i baviti se privatnim, komercijalnim poslovima i dobrotvornim projektima.

Princ Hari i Megan će zadržati rezidenciju Frogmor u Vindzoru, a njihovi pomoćnici kažu da će redovno dolaziti u Veliku Britaniju.

Nastaviće da posećuju neke kraljevske događaje, ali se oni neće svrstavati u zvanične dužnosti.

Novi aranžmani će biti opet razmotreni sledeće godine.

Vojvoda i vojvotkinja su imali oproštajnu turneju u Velikoj Britaniji, uključujući i pojavljivanja na dodeli nagrada Endevor Fonda i vojnog muzičkog festivala u Rojal Albert Holu.

Sa lica mesta

Daniela Relf, dopisnica za kraljevsku porodicu u Vestministerskoj opatiji

Ovo nije bilo tiho opraštanje niti postepeno povlačenje sa svetla reflektora.

Poslednji dani javnih događaja za vojvodu i vojvotkinju od Saseksa izgledali su savršeno.

Njihovo finalno pojavljivanje u Vestminsterskoj opatiji je prikazalo sve što Hari i Megan ostavljaju za sobom – ceremonije, raskoš, formalnost i nešto malo kraljevske hijerarhije.

Saseksi su sedeli iza kraljice, princa Čarlsa i vojvode i vojvotkinje od Kembridža. Da li je bilo tenzije ili znakova zahladnelih porodičnih odnosa? Bilo je nemoguće reći.

Ali, ovo nije moglo da bude lako popodne za sve one koji su uključeni.

Kraljica je jasno stavila do znanja da odlazak Saseksa nije ishod koji je želela.

Princ Čarls će sada mnogo ređe viđati svog sina, snaju i najmlađeg unuka.

Hari i Megan, koji su, po mišljenju mnogih, uneli novu energiju u kraljevsku porodicu, sada su otišli.

Manje od dve godine od kako je došla, Megan napušta kraljevski život. A čovek sa kojim je stupila u brak, koji je rođen u tom životu, ide sa njom.

Megan je imala posetu iznenađenja školi u Dagenhemu, u istočnom Londonu, povodom obeležavanja Dana žena.

U međuvremenu, vojvoda se pridružio vozaču Formule 1 Luisu Hamiltonu kako bi zajedno posetili trkački muzej na stazi Silverston.

Par je podršku komonveltu učinio prioritetom tokom obavljanja kraljevskih dužnosti i poseta u inostranstvu.

Odstupanjem sa zvaničnih dužnosti, vojvoda će se određi svoje uloge Ambasadora mladih Komonvelta.

Ali Hari će ostati predsetnik Kraljičine Komonvelt fondacije, a Megan će ostati potpredsednica.

U poruci za Dan Komonvelta, kraljica je pohvalila raznolikost porodice nacija čiji spoj tradicija “služi da nas učini jačim”.

Doktorka Linda Jueh, predesdavajuća Kraljevskog društva Komonvelta, rekla je da “je doprinos iz daleka” bio ključna tema ove svečanosti.

“To je verovatno nada, čak i kada su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa odstupili sa formalnih dužnosti, da će nastaviti da doprinose Komonveltu u manje formalnom kapacitetu u godinama koje slede”, dodala je.

Boksački prvak u teškoj kategoriji i zlatni olimpijski olimpijac Entoni Džošua je držao govor na službi, dok su pesme izveli Aleksandra Burke i Kreg Dejvid.

Vojvoda od Jorka nije prisustvovao ovogodišnjoj službi, nakon što je napustio kraljevske dužnosti posle kritika zbog BBC Njuznajt intervjua povodom njegovog prijateljstva sa osuđenim seksualni prestupnikom Džefrijem Epstinom.


Izvor: BBC News na srpskom

Danas objavljeno

Kevin Spejsi ide na sud zbog optužbe za zlostavljanje

Vanja A

R’Boni Gabriel prva Filipinka s titulom mis Amerike u posljednjih 60 godina

Vanja A

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

Ostavite komentar