Hari i Megan neće učestvovati ni u kakvim aktivnostima kraljevske porodice - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Hari i Megan neće učestvovati ni u kakvim aktivnostima kraljevske porodice

Kraljica Elizabeta Druga je potvrdila da njih dvoje neće “obavljati dužnosti koje proizilaze iz života u javnoj službi”.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa neće učestvovati ni u kakvim aktivnostima kraljevske porodice, saopštili su iz Bakingemske palate.

Kraljica Elizabeta Druga je potvrdila da par neće “obavljati dužnosti koje proizilaze iz života u javnoj službi”.

U saopštenju se dodaje da su princ Hari i Megan “i dalje voljeni članovi porodice”.

Par je odgovorio da je “služba univerzalna” i ponudio nastavak pokroviteljstva organizacijama koje su pomagali do sada.

Vojvoda i vojvotkinja su prošlog januara saopštili da više neće biti “viši” članovi kraljevske porodice, kao i da će raditi i zarađivati sami za sebe.

Hari i Megan, koji sada žive u Kaliforniji, odstupili su sa pozicija u martu, a predviđeno je da se dogovor još jednom razmotri za 12 meseci.

Potvrda znači da će njih dvoje morati da vrate počasna vojna imenovanja i kraljevska pokroviteljstva, koja će se preneti drugim članovima Kraljevske porodice.

Hari će morati da se odrekne čina kapetana-generala Kraljevske mornarice, a više neće biti pokrovitelji organizacija poput ragbi saveza i Nacionalnog kraljevskog teatra.

Rastanak je usledio posle razgovora između Harija i članova kraljevske porodice.

U saopštenju iz Bakingemske palate piše: “Kraljica je potvrdila da se odstupanjem od rada u Kraljevske porodice, ne može nastaviti sa dužnostima i obavezama koji proizilaze iz života u javnoj službi”.

“Iako nas njihova odluka rastužuje, vojvoda i vojvotkinja su voljeni članovi porodice.”

Portparol Harija i Megan je rekao: “Kao što su dokazali radom u proteklih godinu dana, vojvoda i vojvotkinja ostaju posvećeni dužnosti i službi Velikoj Britaniji i ostatku sveta, i nastaviće da podržavaju organizacije koje su predstavljali, bez obzira na zvanične titule”.

Dodali su “Svi možemo da živimo život javne službe. Služba je univerzalna.”

BBC

Analiza

-Džoni Dimond, dopisnik za kraljevsku porodicu

Ovo je mogla da bude samo formalnost – približavalo se vreme da se dogovor revidira, bilo je jasno u kom pravcu vojvoda i vojvotkinja planiraju da idu, a podjednako je bilo jasno da se dužnosti, pokroviteljstva i sastanci ne mogu obavljati iz Kalifornije. Hvala vam na službi, doviđenja.

Umesto toga suprotstavljena saopštenja – u bizarnom trenutku, dok je suprug kraljice princ Filip u bolnici – pa se čini da je u odnosima ostalo gorčine.

U saopštenju iz palate čitljiva je kraljičina filozofija; što se nje tiče par je odustao od života u javnoj službi. Zbog toga počasna vojna imenovanja i pokroviteljstva moraju da idu. Ne možete biti jednom nogom unutra, drugom napolje.

Ne tako brzo, uzvraćaju Hari i Megan. Oni, kako kažu, “ostaju posvećeni dužnostima i službi” – a “služba”, nije samo pitanje titula i uloga,već je “univerzalna”. Oseća se trunka besa u njihovim rečima.

Kao i sve dobre porodične svađe razbuktava se u osetljivom trenutku – Harijev deda je u bolnici. Pa zašto onda sada? Jedan izvor kaže da se o tome već pričalo svuda i da novine tokom vikenda objavile vest. A možda se samo radi o pokušaju da jedna strana izađe u javnost pre druge.

Što se tiče saopštenja, vraćanje čina general-kapetana Kraljevskih marinaca će boleti. Harija je definisao vojnički život. “Nemoj zabrljati”, rekao je princ Filip unuku na dan kada mu je predao počasnu titulu marinaca. Odustati od toga sada, mora da je težak udarac.

Šta Hari i Megan više neće raditi?

Njihove uloge i nadležnosti u vojnim, dobrotvornim i pitanjima Komonvelta sada se vraćaju kraljici.

Za Harija to su:

  • kapetan-general Kraljevskih maricana
  • Počasni vazdušni komandant, Kraljevskih vazdušnih snaga
  • Glavni komodor Kraljevske mornarice
  • Predsednik Kraljičine Komonvelt Fondacije
  • Pokrovitelj Ragbi unije
  • Pokrovitelj Ragbi lige

A za Megan:

  • Potpredsednica Kraljičine Komonvelt Fondacije
  • Pokroviteljka Kraljevskoj nacionalnog teatra
  • Pokroviteljka Asocijacije univerziteta KomonveltaIzvor: BBC News na srpskom

Danas objavljeno

Za svaku buduću mladenku: Savjeti zlata vrijedni

Vanja A

Kate zasjala u istoj haljini koju je nosila prije deset godina, William izgleda jednako zaljubljen

Vanja A

Oprah otkrila kako je pronašla životni put: Postavite ovo pitanje pa iskreno odgovorite

Vanja A

Ostavite komentar