2. Marta 2021.

Haraju B.1.526 i B.1.1.7; Stručnjaci upozoravaju: Čeka nas četvrti talas

Big Portal

Na opasnost od četvrtog talasa upozorila je direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski koja je rekla da je zabrinuta zbog najnovijih podataka o broju zaraženih kovidom-19 ističući da je prošle nedelje zabeleženo oko 70.000 novih slučajeva na dnevnom nivou što je, naglasila je, veoma visok broj.

U istom periodu dnevno je registrovano 2.000 preminulih, dodala je ona.

Valenski je upozorila da bi SAD, uz ovako visok nivo slučajeva i nove sojeve virusa koji se šire, mogle da izgube teško stečenu prednost u borbi protiv korona virusa. “Ovi sojevi predstavljaju veoma stvarnu pretnju po naš narod i napredak koji smo ostvarili”, navela je Valenski.

Postoji više različitih sojeva Kovida-19 koji trenutno cirkulišu, ali zdravstveni stručnjaci posebno su zabrinuti zbog nekih od njih, poput onih zabeleženih u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, koji su izgleda zarazniji.

Otkriven je nedavno i tzv. njujorški soj, a administracija novog predsednika SAd uzima pojavu i tog novoga soja vrlo ozbiljno, rekao je glavni medicinski savetnik Bele kuće dr. Entoni Fauči.

Novi soj, koji stručnjaci zovu B.1.526, jako se brzo širi Njujorkom, a nosi i mutaciju koja može oslabiti efekte i delotvo0rnost vakcina, piše Njujork tajms.

Fauči je rekao da njujorški soj treba “držati na oku”, uključujući mogućnost da je virus u stanju zaobići zaštitu koju pružaju vakcine i lečenje antitelima.

S druge strane, za sada se smatra da će visoko zarazni soj B.1.1.7, prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, postati dominantan u SAD ovog meseca. Valenski je ocenila da SAD imaju mogućnost da zaustave potencijalni četvrti talas slučajeva u toj zemlji

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare