Haradinaj prijeti? "Kad postanem predsjednik, oprostićemo se od Vučića"; Beograd odgovorio - BIGportal.ba
Region Vijesti

Haradinaj prijeti? “Kad postanem predsjednik, oprostićemo se od Vučića”; Beograd odgovorio

Lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za predsednika Ramuš Haradinaj poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je bolje da prizna Kosovo.

On je zapretio da će u suprotnom Priština “nastaviti svoj put ka ujedinjenju sa Albanijom”, prenosi Ljajmi.

Haradinaj je na skupu ABK u Uroševcu, rekao da odluka Srbije da ne prizna Kosovo samo šteti njenom predsedniku Vučiću.

Izrazio je i uverenje da će on biti predsednik takozvanog Kosova, kada će prema njegovim rečima, biti prvi predsednik koji će se u potpunostri posvetiti rešavanju odnosa sa Srbijom.

“Kad postanem predsednik, uz pomoć Boga i uz vašu pomoć, oprostićemo se od Vučića. Zato, dajte mi Kosovo, nemojte više odlagati, jer nemamo vremena da čekamo, jer smo već stvorili vojsku i energetsku nezavisnost, utiremo put ujedinjenju sa Albanijom. Nemate izbora, ne odlažite, jer mi radimo svoj posao“, rekao je Haradinaj.

Zatražio je od građana Uroševca da glasaju za listu broj 135, kako bi se obezbedio ekonomski oporavak Kosova.

“Na izborima 14. februara, tražim vaš glas, za program koji oživljava ekonomiju, za naše ljude, među kojima su i 13 doktora nauka, ekonomisti, pravnici, arhitekte, inženjeri, ratni veterani, preduzetnici, mladići i devojke koji studiraju u inostranstvu. Molim vas da glasate za predsednika zemlje koji želi da radi za Kosovo, kako na međunarodnom planu, tako i sa Srbijom, da bi svaki građanin ove zemlje bio ponosan i voleo svoju zemlju“, dodao je Haradinaj.

Podizanje minimalne zarade i jačanje vojske, takođe su bila su neka od obećanja koje je Haradinaj uputio građanima u Uroševcu.

Na ovom izbornom skupu predstavljeni su i kandidati za poslanike iz Alijanse za budućnost Kosova Džavit Zariki, Rezofata Azemi i Ismet Šamoli.

Inače, na predstojećim izborima, Alijansa za budućnost Kosova nema kandidata za premijera.

“Ni sam ne veruje u svoje pretnje”
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras, povodom novih najava i uslovljavanja Lidera Aijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, da izgleda da u svoje pretnje ni sam Haradinaj više ne veruje i da se nalazi u bezizlaznoj situaciji.

“Postoje projekti koji su osuđeni na propast i pre nego što njihova realizacija i formalno započne, a takav je i san Ramuša Haradinaja da se Beograd natera da prizna takozvano Kosovo, kao i stara snoviđenja o stvaranju projekta ”velike Albanije””, poručio je Petković u saopštenju.

Pre svega nekoliko dana, kako je podsetio, Haradinaj je uslovljavao NATO i EU da će praviti “veliku Albaniju” ako ne dobiju punopravno članstvo za tri godine, a sada kaže da će se ujediniti ako Aleksandar Vučić ne prizna takozvano Kosovo.

“Šta je sledeće? Hoće li Haradinaj pretiti ujedinjenjem s Albanijom ako im partneri u EU i SAD ne obezbede vakcinu protiv Kovida?”, upitao je direktor kancelarije za KiM.

Petković dodaje da je Haradinaj svestan da je pritisak na predsednika Srbije Aleksandara Vučića uzaludan kada je reč o nečijim željama za priznanjem tzv. Kosova.

“Stoga najnovije pretnje i uslovljavanja da Srbija prizna lažnu državu imaju za cilj da Haradinaju obezbede eventualno još neki dodatni glas ekstremnog biračkog tela na izborima i zamaskiraju nedostatak realne politike”, dodaje Petković.

Jasno je, kako ističe, da je predsednik Vučić trn u oku mnogima zbog odbrane srpskih interesa i ekonomskih rezultata, priznanja u oblasti zdravstva, pa bi preko njegovog imena da se politički reafirmišu i podignu sebi rejting.

“Srbija, kao ozbiljna i međunarodno priznata država, nastaviće da se zalaže za politiku dijaloga i kompromisa, ali neće dozvoliti da neko sa njom razgovara jezikom ucena i pretnji, kao poslednjem pribežištu neostvarivog ekstremizma”, dodao je.

Danas objavljeno

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Vanja A

Dodik: Srpska će uspostaviti agenciju za lijekove

Vanja A

Ostavite komentar