29. Januara 2020.

Hapšenje u Crnoj Gori zbog objave “Biće rata”

Big Portal

On je uhapšen zbog sumnje da je objavom na društvenoj mreži počinio krivično delo “izazivanje panike i nereda”.

Policija navodi da je Pejakova objava “na jednoj društvenoj mreži”, pod naslovom “Biće rata”, “izazvala uznemirenje građana”, navodi se u kratkom saopštenju policije.

Mediji navode da je Osnovni državni tužilac u Nikšiću Pejaku odredio pritvor u trajanju od 72 sata.

Pejak, aktivista nefornalne grupe građana Alternativa, komentarisao je sinoćne incidente u Podgorici tokom uličnog slavlja povodom dočeka crnogorskih vaterpolista koji su se s medaljom vratili ;sa Evropskom prvenstvu.

Grupa mladića s crnogorsim zastavama napala je jednog devetnaestogodišnjaka u jednom podgoričkom naselju, dok je policija intervenisala na još dva mesta u gradu kako bi sprečila kamenovanje kolone vozila s državnim obeležjima Crne Gore.

Pejak je u komentaru ovog događaja između ostalog napisao da su ti “nemili događaji potvrda” njegovih reči da će “biti rata”, jer “DPS želi narod da uvede u taj rat”.

“Hoćete rat? Imaćete ga”, zaključio je Pejak na “Fejsbuku”.

Član Alternative Nikola Bezmarević je u izjavi “Vijestima” ocenio da je hapšenje Pejaka “atak na slobodu mišljenja” i pozvao vlasti da ga oslobode.

Savet za građansku kontrolu rada policije je konstatovao da je postupanje policije u ovom slučaju “bilo zakonito i u koordinaciji s državno-tužilačkom organizacijom”.

Poslednjih nekoliko nedelja, od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i masovnih protesta protivnika tog propisa, u Crnoj Gori privedeno je nekoliko građana zbog objava na društvenim mrežama i pod sumnjom za “izazivanje panike i nereda”.

b92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare