Hapšenje u Crnoj Gori zbog objave "Biće rata" - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Hapšenje u Crnoj Gori zbog objave “Biće rata”

Crnogorska policija potvrdila je da je uhapsila Veska Pejaka (40) iz Nikšića.

On je uhapšen zbog sumnje da je objavom na društvenoj mreži počinio krivično delo “izazivanje panike i nereda”.

Policija navodi da je Pejakova objava “na jednoj društvenoj mreži”, pod naslovom “Biće rata”, “izazvala uznemirenje građana”, navodi se u kratkom saopštenju policije.

Mediji navode da je Osnovni državni tužilac u Nikšiću Pejaku odredio pritvor u trajanju od 72 sata.

Pejak, aktivista nefornalne grupe građana Alternativa, komentarisao je sinoćne incidente u Podgorici tokom uličnog slavlja povodom dočeka crnogorskih vaterpolista koji su se s medaljom vratili ;sa Evropskom prvenstvu.

Grupa mladića s crnogorsim zastavama napala je jednog devetnaestogodišnjaka u jednom podgoričkom naselju, dok je policija intervenisala na još dva mesta u gradu kako bi sprečila kamenovanje kolone vozila s državnim obeležjima Crne Gore.

Pejak je u komentaru ovog događaja između ostalog napisao da su ti “nemili događaji potvrda” njegovih reči da će “biti rata”, jer “DPS želi narod da uvede u taj rat”.

“Hoćete rat? Imaćete ga”, zaključio je Pejak na “Fejsbuku”.

Član Alternative Nikola Bezmarević je u izjavi “Vijestima” ocenio da je hapšenje Pejaka “atak na slobodu mišljenja” i pozvao vlasti da ga oslobode.

Savet za građansku kontrolu rada policije je konstatovao da je postupanje policije u ovom slučaju “bilo zakonito i u koordinaciji s državno-tužilačkom organizacijom”.

Poslednjih nekoliko nedelja, od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i masovnih protesta protivnika tog propisa, u Crnoj Gori privedeno je nekoliko građana zbog objava na društvenim mrežama i pod sumnjom za “izazivanje panike i nereda”.

b92

Danas objavljeno

Stampedo ispred stadiona pred utakmicu Afričkog kupa nacija, šestoro mrtvih

M.

Snijeg paralisao istanbulski aerodrom, širom zemlje zaglavljeno preko 4.500 ljudi

M.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

M.

Ostavite komentar