Hapšenje drma Hrvatsku: Kako je pao političar u korupcionaškoj aferi? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Hapšenje drma Hrvatsku: Kako je pao političar u korupcionaškoj aferi?

Međimurski župan Matija Posavec i osumnjičeni u petak poslepodne biće ispitani u sedištu Uskoka u Zagrebu.

SDP-ovog saborskog zastupnika, bivšeg čakovečkog gradonačelnika, Stjepana Kovača tužioci će ispitati u subotu, a policija je kasno poslepodne počela pretres njegove kuće, piše “Jutarnji list”.

Posavec i Kovač, uhapšeni u istoj policijsko-uskočkoj akciji u Čakovcu, ali u nepovezanim slučajevima. Ali, kako je Kovač imao zastupnički imunitet kazneni progon protiv njega nije mogao biti pokrenut pre 15 sati kada mu je imunitet skinulo saborsko poverenstvo.

Uskok je skidanje imuniteta tražio zbog “kaznenog postupka, lišavanja slobode i određivanja istražnog zatvora”.

Nakon Posavca tužioci će u Uskoku ispitati i županijskog funkcionera Milorada Novkovića s kojim je navodno dogovarao javne pozive za poslove, ali i predsednika upravnog odbora Županijske uprave za puteve Međimurske županije Josipa Kobala.

On je županu navodno dao mito kako bi mu osigurao još jedan mandat u upravnom odboru, a mediji navode da je reč o 10.000 kuna.

Kako neslužbeno saznaje Dnevnik Nove TV, župan Posavec je upao pod mere USKOK-a zapravo slučajno. Posavec je, navodno, u slobodno vreme džogirao s prijateljem koji je bio pod merama istražitelja. Prisluškujući razgovore njih dvojice posumnjali su da se i župan bavi nekim nezakonitim radnjama, pa su zatražili (i dobili) sudski nalog da i njega stave pod mere.

Posavcu su ozvučili kancelariju, pa su, između ostalog, snimili tonski zapis primopredaje 10.000 kuna mita koje je Josip Kobal navodno predao za još jedan mandat na čelu upravnog odbora Županijske uprave za puteve Međumurske županije.

Na sličan način, tvrde izvori Dnevnika Nove TV, pao je i Kovač za kojeg su dokazi takođe pribavljeni prisluškivanjem.

Uz Kovač su osumnjičeni i međimurski policajac Mario Sever i Damir Ledenčan koji mu je nakon dogovora slao inscenirane preteće poruke. Cilj im je, kako se saznaje, bio da otkriju ko stoji iza internet stranice koja je o Kovaču negativno pisala uoči poslednjih lokalnih izbora u maju.

Kako bi otkrili ko je iza stranice s koje su kritikovali Kovača dogovorili su da će mu Ledenčan poslati preteće poruke koje će potom prijaviti policiji. Osumnjičeni policajac pritom je navodno tražio da on vodi taj slučaj kako bi o svemu obaveštavao Kovača.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih Uskok će saopšiti je li protiv njih pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor o čemu odlučuje sudija istrage.

B92

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar