Haotično ispred Skupštine Srbije, povrijeđenih ima na obje strane - BIGportal.ba
Region Vijesti

Haotično ispred Skupštine Srbije, povrijeđenih ima na obje strane

Ispred Skupštine Srbije održan je protest građana i pristalica opozicije, a dio demonstranata pokušao je da uđe u hol. Letjele su kamenice prema policiji, a policija je bacila suzavac zbog čega su se okupljeni razbježali prema Trgu Nikole Pašića i Pionirskom parku.

Dio demonstranata okupio se ispred zgrade RTS-a, a plato ispred Skupštine Srbije štitile su ojačane snage policije koje su potiskivale grupu koja pokušava da isprovocira nasilje bacajući kamenice. Srušene su žardinjere, polomljeni saobracćajni znakovi. Većina demonstranata se povukla prema Trgu Nikole Pašića.

U Takovskoj ulici kod zgrade RTS-a demonstranti su zapalili jedan kontejner.

Policajci na konjima zajedno sa kolegama u opremi za razbijanje demonstracija potiskivali su demonstrante od Skupštine ka Domu sindikata. Ispred Skupštine su i bile i jedinice Žandarmerije.

Kako je javio Tanjug, u Bulevaru kralja Aleksandra zapaljena su tri policijska automobila.

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mjere zabrane okupljanja više od pet osoba i policijski čas narednog vikenda zbog pogoršanja epidemiološke slike u Beogradu, pojedine stranke opozicije koje su bojkotovale izbore oglasile su se kritikom uvođenja novih mjera i tvrdnjama da je vlast odgovorna za rast broja zaraženih, piše Tanjug.

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mejra na suzbijanju korona virusa oteo se večeras poslije 22 časa kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred Skupštine, palili su baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javio je Tanjug.

Ispred skupštine je bilo haotično, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija se pomjerila, a pojedinci iz mase su uzvikivali “Koga vi branite?”. Demonstranti su u više navrata pokušali da upadnu u zgradu Skupštine, gađali su policajce kamenjem, jajima i limenkama.

Policija je u više navrata ispaljivala suzavac, nakon čega su se demonstranti udaljavali od zgrade Skupštine, ali su se ubrzo vraćali.

Više policajaca povrijeđeno je u neredima ispred Skupštine Srbije, izjavio je večeras direktor policije Vladimir Rebić..

  • Te informacije su mi javljene sa terena, ja još uvijek ne mogu da kažem u kakvom su stanju povrijeđeni policajci i da li su u pitanju lakše ili teže povrede – rekao je Rebić za RTS, prenosi Tanjug.

Prema izvještajima sa terena, povrijeđenih ima i među demonstrantima, ali je takođe nepoznato koliko i kakav je stepen povreda.

Protest je počeo nešto posle 20 sati, kada je blokirana za saobraćaj raskrsnica kod zgrade parlamenta na početku Bulevara kralja Aleksandra. Demonstranti su zviždali, udarali u šerpe, vikali “Kosovo je deo Srbije”, “Ua” i “Mi to nećemo” aludirajući na mjere.

Demonstrantima su se u par navrata preko megafona obratila dva učesnika protesta, jedan koji je pozvao prisutne da zovu prijatelje i poznanike da im se pridruže, a drugi je rekao da neće mere i da neće da vakciniše svoje dijete.

Među okupljenima su i članovi Inicijative “Ne davimo Beograd”, članovi organizacije “1 od 5 miliona”, samostalni poslanik Srđan Nogo.

Savez za Srbiju je izdao saopštenje u kojem navodi da nove mere protiv širenja kovida u Beogradu vidi kao “iživljavanje nad građanima”, i istovremeno, da je vlast zbog izbora davala lažne podatke o situaciji u vezi sa korona virusom i da zbog toga i vlast i članovi Kriznog štaba, koje naziva nestručnim, treba krivično da odgovaraju, preneo je Tanjug.

Inicijativa „”Ne davimo Beograd” je, uz saopštenje sa gotovo istim ocjenama i optužbama, objavila fotografiju da su njihovi predstavnici ispred zgrade Predsjedništva razvili transparent na kojem piše “ubice”.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Usvojili su, zvanično

Vanja A

Vatreni okršaj kod američke granice: Vojska hitno reagovala, ima mrtvih

Vanja A

Snažan zemljotres u regionu Tajvana

Vanja A

Ostavite komentar