Haos u Ministarstvu nafte: Upali prerušeni u polarne medvjede - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Haos u Ministarstvu nafte: Upali prerušeni u polarne medvjede

Norveška policija objavila je da je uhapsila 29 aktivista koji su odbili da se pomere sa ulice na kojoj su organizovali proteste. Nereda je bilo i u Londonu.

Upavši u ministarstvo nafte i blokiravši važno delove, aktivisti pokreta Extinction Rebellion započeli su u ponedeljak u Oslu niz akcija protiv norveške naftne politike zbog čega ih je 29 uhapšeno.

Prerušeni u polarne medvede ili odeveni u crno, desetine aktivista blokirali su ulaz u ministarstvo nafte i energetike istaknuvši transparent “Zabranite naftu, život ispred profita”, a neki su i upali u zgradu.

Drugi su privremeno blokirali saobraćaj na raskrsnici u Oslu.

Extinction Rebellion traži da Norveška obustavi istraživanja naftnih nalazišta i da postupno prekine proizvodnju nafte.

Akcije građanskog protesta najavili su za celu nedelju u Oslu, kao i tokom dva dana u Londonu, gde su se hiljade aktivista okupile na Trgu Trafalgar.

“Ostaćemo ovde sve dok naši zahtevi ne budu ispunjeni”, rekla je za AFP Dženi Džeger, 21-godišnja aktivistkinja koja je upala u predvorje ministarstva nafte gde planira da provede celu noć.

U ponedeljak oko podneva, aktivisti iz grupe vezali su se lancima kako bi blokirali kružni tok, i dozivali i ostale da im se pridruže, pa je tako nakon nekog vremena bilo još više ljudi na ulici.

UN-ovi stručnjaci proglasili su u izveštaju 9. avgusta “crvenu uzbunu za čovečanstvo” jer sve svet brže zagreva nego se do sada mislilo.

“Isporučivaćemo energiju svetu sve dok bude potražnje”, poručila je u junu ministarka za naftu, Tina Bru.

“Vlada će prema tome nastaviti da sprovodi naftnu politiku koja će olakšati isplativu proizvodnju nafte i plina u sklopu norveške klimatske politike”.

Danas objavljeno

Tramp pozvao na ukidanje američkog Ustava

M.

Prijedor: Iz napuštenog bunara izvučeno tijelo starije ženske osobe

M.

Danas Vavedenje Presvete Bogorodice

M.

Ostavite komentar