Haos u Italiji zbog fašista i Musolinija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Haos u Italiji zbog fašista i Musolinija

Parlamentarne stranke levog centra u Italiji traže da zamenik ministra za ekonomiju i finansije Klaudio Durigon podnese ostavku.

Naime, predložio je javno da se park u Latini nazove po bratu fašističkog vođe Musolinija, Arnoldu, piše list “Il fato Kotidijano”.

Prema italijanskom zakonu veličanje fašizma je kažnjivo. Park u gradu Latina sada nosi ime dvojice sudija Falkonea i Borselina, koje je likvidirala mafija, i njih dvojica su simbol borbe protiv organizovanog kriminala.

Sekretar Demokratske stranke Enriko Leta je povodom slučaja izjavio da je “član vlade jednim udarcem ukaljao ne samo imena dvojice sudija već i antifašističku orjentaciju Italije, te da je njegov istup nespojiv s njegovim mandatom u izvršnoj vlasti”. Durigon je član desničarske stranke “Liga” koja najavljuje da neće dozvoliti smenu svoga čoveka.

List primećuje da se premijer Mario Dragi nije izjasnio o incidentu, a da lider stranke “Italija Viva”, Mateo Renci koji se deklariše kao levi centar, “upadljivo” ćuti o slučaju kao i druge desničarske stranke.

Izvor: Tanjug
Klaudio Durigon, foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar