25. Maja 2020.

Haos u Hongkongu: Najmanje 180 osoba uhapšeno

Big Portal

Policija je ispalila suzavac i upotrebila vodene topove u popularnom okrugu za kupovinu, gde se hiljade antivladinih demonstranata okupilo kako bi protestovalo protiv plana Pekinga, prenosi AP.

Demonstranti su nosili zaštitne maske kako bi se zaštitili od širenja korona virusa, navodi BBC.

Oni su, obučeni u crno, uzvikivali slogane poput “Stanite uz Hongkong”, “Oslobodite Hongkong” i “Revolucija našeg vremena”.

Policija je podigla plave zastave, upozorivši demonstrante da se raziđu, a potom je u više navrata ispalila suzavac. Potom je upotrebila i vodene topove.
Policija navodi da su četiri člana tima policije za odnose s medijima povređena nakon što su pojedini učesnici protesta gađali policajce ciglama i prskali ih neidentifikovanom tečnošću.

Pojedini učesnici protesta bacali su i druge stvari, poput kišobrana i flašica vode na policiju, i koristili kante za smeće i neke ruševine kako bi postavili blokade na putu.

Hiljade ljudi su se okupile protestujući protiv zakona koje Kina planira kao odgovor na proteste prošle godine, koji su uneli najveće nemire u kinesku vladavinu od 1997. godine, prenosi Rojters.

Neimenovani izvor izjavio je da ce zakonom biti zabranjeni secesija, strano mešanje, terorizam i sve druge separatisticke aktivnosti usmerene na rušenje centralne vlasti i strano mešanje u unutrašnje stvari bivše britanske kolonije.

Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunistice partije u autonomiju Hongkonga, dok zvanicni Peking negira te optužbe.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare