7. Augusta 2020.

Haos u Bejrutu: Demonstranti krive vladu, zapaljen požar, kamenjem na policiju, bačen suzavac…

Big Portal

Na protestima su se demonstranti sukobili sa snagama bezbednosti.

Demonstranti su se okupili u blizini parlamenta gde su policajci tokom protesta u više navrata bacili suzavac među njih, prenosi BBC.

Nezadovoljne građane glavnog grada naljutila je činjenica da je tešku eksploziju prouzrokovalo gotovo tri hiljade amonijum nitrata koji je nesigurno skladišten još od 2013. godine. Mnogi u Libanu kažu kako je vladina nepažnja dovela do eksplozije u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 137 ljudi, a ranjeno oko 5.000.

Libanski državni mediji preneli su da je nekoliko osoba povređeno tokom protesta.

Demonstranti su zapalili manji požari i kamenjem su gađali pripadnike bezbednosnih snaga, navodi novinska agencija NNA, a prenosi Gardijan.

Eksplozija je uništila čitave četvrti u glavnom gradu. Još uvek se traga za desetinama ljudi za koje se veruje da su ostali zaglavljeni u ruševinama.

Protesti su održani nakon što je libanska amabasadorka u Jordanu saopštila je u četvrtak da podnosi ostavku, navodeći da “potpuni nemar” vlasti te zemlje ukazuje na potrebu za promenom liderstva.

U televizijskom obraćanju, koje je prenosila libanska MTV, ambasadorka je rekla da ne može više da toleriše nesposobnost vlade.

To je druga ostavka jednog libanskog zvaničnika od eksplozije.

Poslanik Marvan Hamadeh podneo je u sredu ostavku zbog eksplozije, za koju vlasti kažu da je izazvao požar, do kojeg je dovelo 2.750 tona amonijum nitrata, koji je nepažljivo čuvan u skladištu u luci Bejruta.

Broj poginulih u eksploziji porastao je sa 137 na 149 u četvrtak uveče, saopštilo je Ministarstvo zdravlja navodeći da se očekuje da će taj broj još rasti dok spasioci nastavljaju potragu među ruševinama.

Libanska državna novinska agencija prenela je da je 16 osoba privedeno u okviru istrage o eskploziju, koju je ove sedmice najavila vlada.

Francuski predsednik Emmanuel Makron takođe je posetio glavni grad i rekao da je u Libanu potrebno videti “duboke promene” od vlasti.

On je pozvao i na međunarodnu istragu o katastrofi, prenosi BBC.

Izvor: B92, BBC

Foto: YouTube

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare