Haos na zasedanju OEBS-a; delegacija Rusije napustila sednicu: "Mi u tome nećemo učestvovati" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Haos na zasedanju OEBS-a; delegacija Rusije napustila sednicu: “Mi u tome nećemo učestvovati”

Delegacija Rusije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) napustila je sastanak u znak protesta zbog kršenja propisa.

“Ako želite da radite po pravilima, onda ih morate i poštovati. U slučaju da želite da preduzimate politizovane odluke mi u tome nećemo učestvovati”, rekao je na današnjem zasedanju predsednik ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Petar Tolstoj, preneo je “Sputnjik”.

Prema njegovim rečima, skupština je prekršila propis – da se odluke donose na osnovu dve trećine glasova članova skupštine, a ne na osnovu dve trećine poslanika koji učestvuju na zasedanju – onlajn ili lično.

Na dnevnom redu skupštine su se nalazile dve rezolucije: jedna se odnosi na procenu delovanja Rusije prema Ukrajini i Krimu koja je dobila podršku samo 126 članova skupštine, dok druga, koja osuđuje delovanje beloruskih vlasti prema opoziciji, dobila je podršku 122 člana skupštine.

“Mi ne želimo konfrontaciju, već dijalog. Odluka koja je doneta na osnovu 120 glasova je nelegitimna”, izjavio je Tolstoj.

Sastav skupštine čini 323 poslanika iz 57 država. Zasedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a se održava od 30. juna do 6. jula.

Jedan deo poslanika lično učestvuju na zasedanju u Beču, među kojima je i Tolstoj, dok drugi poslanici prisustvuju u onlajn formatu.

Danas objavljeno

Talibani traže pomoć: Obratio se vođa

V.R.

Švajcarsko “da” kovid propusnicama

V.R.

Islamska država ponovo napala

V.R.

Ostavite komentar