Haos na sjednici Savjeta bezbjednosti UN - Rusija reagovala; "Prijetili su ujedinjenjem s Albanijom" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Haos na sjednici Savjeta bezbjednosti UN – Rusija reagovala; “Prijetili su ujedinjenjem s Albanijom”

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM nastavljena je nakon kratkog prekida, nastalog radi održavanja konsultacija iza zatvorenih vrata.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prekinuta je ubrzo pošto je počela. Predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio je da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

“To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu”, naglasio je Poljanski.

On je dodao da Rusija nije protiv učešća predstavnika Kosova na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica tzv. Kosova “promeni pozadinu ili ukloni zastavu” kako bi se nastavio sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas, zbog čega, kako je rekao, “ne vidi razlog” da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Selaković uložio protest
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uložio je protest zbog zloupotrebe video-formata sednice od Prištine kako bi se promovisali simboli lažne države Kosovo.

On je rekao da su takve zloupotrebe apsolutno neprihvatljive i predstavljaju flagrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti. Selaković je upozorio da albanski politički lideri na Kosovu i Metohiji uporno prete ujedinjenjem tzv. Kosova i Albanije.

On je rekao da je premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti više puta pretio tim ujedinjenjem i da je član njegove stranke javno izjavio prošlog vikenda da će se tzv. Kosovo i Albanija ujediniti.

Selaković je upozorio da su takve ideje direktna pretnja za mir i stabilnost.

Danas objavljeno

Rakić: Srpska lista će učestvovati na izborima na KiM, kraj godine zadnji rok za formiranje ZSO

M.

Srbija: Više od 6.000 novooboljelih, preminulo 56 osoba

M.

Uhapšeno devet hrvatskih i troje državljana BiH

M.

Ostavite komentar