Haos na granici Belorusije i Poljske – uvedeno vanredno stanje u dva vojvodstva - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Haos na granici Belorusije i Poljske – uvedeno vanredno stanje u dva vojvodstva

Andžej Duda uveo je vanredno stanje u dva regiona koja se graniče sa Belorusijom, nakon zahteva vlade zbog priliva ilegalnih migranata iz Belorusije.

Poljski predsednik Andžej Duda odlučio je da uvede vanredno stanje u delovima Podlaskog i Lubelskog vojvodstva u trajanju od 30 dana, rekao je njegov portparol Blažej Spihalski, javlja javni servis TVP.

Ova odluka, između ostalog, podrazumeva zabranu okupljanja ljudi i obavezu nošenja lične karte.

Odluka o uvođenju vanrednog stanja doneta je, prenosi poljski javni servis, zbog pretnje za bezbednost građana i javnog reda, a u vezi sa situacijom na granici sa Belorusijom.

Vlada Poljske u utorak je zvanično tražila od predsednika da uvede vanredno stanje zbog pojačanog priliva ilegalnih imigranata iz Belorusije, optužujući tu zemlju da koristi migrante kao deo “hibridnog rata” protiv Evropske unije.

Iz Brisela poručuju da beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko koristi migrante iz zemalja poput Iraka i Avganistana kako bi izvršio pritisak na blok zbog sankcija koje je Unija uvela Belorusiji, prenosi Rojters.

Grupa stranaca, više od tri nedelje kampuje u Belorusiji, neposredno uz granicu sa Poljskom. Granična straža, uz podršku policije i vojske, sprečava ulazak ilegalnih migranata, navodi TVP.

Poljska je na granicu sa Belorusijom poslala trupe i podigla žičanu ogradu.

Danas objavljeno

Odobreno: Stižu tenkovi

M.

Kremlj: Lažne tvrdnje da je šef CIA Moskvi predložio tajni mirovni plan

M.

Imam iz Kozarca se izvinio za izgovorene riječi

M.

Ostavite komentar