Haos koji je izazvao Putin već je počeo; Litvanija digla vojsku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Haos koji je izazvao Putin već je počeo; Litvanija digla vojsku

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas izdao je danas naređenje da se jedinica za hitne operacije odmah stave u pripravnost.

Njegov potez usledio je odmah nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin jutros objavio da proglašava delimičnu mobilizaciju zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini i obrazložen je rečima da Litvanija mora da preduzme sve korake kako bi sprečila bilo kakvu provokaciju od Rusije.

Anusauskas je dodao da treba biti svestan da će se ono što je naredio Putin dešavati na granici Litvanije, misleći pri tome na rusku eksklavu Kaljiningrad.

U međuvremenu, Letonija, koja je takođe u strahu, objavila je da će se konsultovati sa svojim saveznicima i partnerima o najnovijim događajima i diskutovati o mogućim merama koje bi mogla da preduzme.

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič je najavio da njegova zemlja, iz bezbednosnih razloga, neće izdavati nikakve vize ruskim državljanima koji bi mogli pobeći u njihovu zemlju u želji da izbegnu mobilizaciju.

I Finska pažljivo prati situaciju u susednoj Rusiji posle ukaza ruskog predsednika, izjavio je danas finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

“S obzirom na okruženje, mogu da kažem da je situacija stabilna i mirna, a naše snage su dobro pripremljene”, rekao je Kaikonen, prenosi Rojters.

Danas objavljeno

Tijelo djevojke pronađeno u dvorištu

M.

Zemljotres u BiH

M.

Varhelji: Vrata EU otvorena za BiH

M.

Ostavite komentar