Haos ispred Ambasade SAD u Iraku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Haos ispred Ambasade SAD u Iraku

Američke trupe drugi dan ispaljuju suzavac kako bi rastjerale demonstrante okupljene ispred američke ambasade u glavnom gradu Iraka, Bagdadu.

Američka agencija AP javlja da su desetine proiranskih militanata i njihovih pristalica kampovali tokom noći pred vratima ambasade, dan pošto su provalili u taj objekat, uništili zonu prijema i razbili prozore.

Američki marinci koji čuvaju ambasadu ispalili su suzavac nakon što su demonstranti zapalili vatru na krovu recepcije, prenosi AP i dodaje da se iz zgrade dizao dim.

Američki predsjednik Donald Tramp je okrivio Iran za napad na američku ambasadu u Bagdadu, dok je ministar odbrane SAD Mark Esper saopštio da su SAD rasporedile oko dodatnih 750 vojnika na Bliski istok kao odgovor na nasilne proteste i napad na američku ambasadu u Bagdadu. Iran je odbacio te navode.

Napad na ambasadu usledio je nakon što je američka vojska u nedjelju u Iraku i Siriji izvela vazdušne napade na radikalnu grupu Kataib Hezbolah, paravojnu jedinicu podržanu od strane Irana, koju SAD krive za napad na iračku vojnu bazu u petak, kada je ubijen i američki ugovorac.

Pentagon je saopštio da je ciljao tri lokacije šiitske muslimanske milicije u Iraku i dvije u Siriji, uključujući skladišta oružja koje je grupa koristila za planiranje i izvršenje napada na snage koalicije koje predvode SAD.

Tada je poginulo 25 boraca te jedinice.

TANJUG

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar