Hant razgovarao sa Zarifom, izrazio "ekstremnu razočaranost" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Hant razgovarao sa Zarifom, izrazio “ekstremnu razočaranost”

Džeremi Hant izrazio je “ekstremnu razočaranost” u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom zbog zaplene britanskog naftnog tankera.

Džeremi Hant izrazio je “ekstremnu razočaranost” u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom zbog zaplene britanskog naftnog tankera.

Zarif je preneo Hantu da je tanker prekršio pomorska pravila i da mora da prođe predviđeni pravni proces.

“Upravo sam pričao sa Zarifom i izrazio ekstremnu razočaranost pošto me je prošle subote uveravao da Iran želi da deeskalira situaciju, a poneli su se na suprotan način. Ovde su potrebna dela, a ne reči ako hoćemo da nađemo izlaz iz ovoga. Britanski brodovi moraju da budu zaštićeni i biće zaštićeni”, tvitovao je Hant.

Rojters prenosi da je iranska agencija ISNA objavila da je Zarif šefu britanske diplomatije poručio da tanker “Stena impero” mora da prođe pravni proces zato što je prekršio pomorska pravila.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da je tanker zadržan zbog nesreće s iranskim ribarskim brodom i prebačen u luku Bandar Abas radi istrage.

Kako je saopštio danas Forin ofis, Britanija je pozvala na razgovor iranskog otpravnika poslova u Londonu zbog zaplene naftnog tankera koji je plovio pod britabnskom zastavom u Ormuskom moreuzu.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Iran pogodio jak zemljotres – povrijeđeno najmanje 276 ljudi

M.

Delegati neće danas raspravljati o akcizama, sjednica otkazana

M.

Jedan mladić poginuo, drugi teško povrijeđen

M.

Ostavite komentar