Handke: Više volim poruke mržnje nego pitanja o Miloševiću - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Handke: Više volim poruke mržnje nego pitanja o Miloševiću

Austrijski pisac Peter Handke, koji je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, izjavio je da više voli anonimne poruke mržnje, nego pitanja novinara o njegovoj podršci bivšem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

Handke je novinarima u Stokholmu, gdje će mu sljedeće sedmice biti uručena nagrada, rekao da želi da se zahvali čitaocima za podršku, ali je odbio da odgovara na pitanja o bivšoj Jugoslaviji.

Nobelovac je istakao da je jednom primio anonimno pismo u kojem se nalazio toalet papir sa, kako je nazvao, “nekom vrstom kaligrafije izmeta”.

On je naglasio i da mu je čak i takva poruka mržnje draža od “praznih i neznalačkih pitanja novinara”, kao što je da li prihvata da se u Srebrenici dogodio “genocid”.

– Ne želim da odgovorim ni na jedno od vaših pitanja – rekao je Handke novinarima.

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Handkeu naišla je na kritike dijela javnosti na Zapadu i Balkanu zbog navodne podrške koju je austrijski pisac pružao Miloševiću tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina.

Handke je održao govor na Miloševićevoj sahrani 2006. godine.

U Stokholmu je planirano održavanje protesta u utorak, 10. decembra, kada bi švedski kralj Karl Gustav trebalo da uruči nagradu austrijskom piscu.

Handke je 1996. godine napisao esej pod nazivom “Pravda za Srbiju”. U međuvremenu, on je doveo u sumnju takozvani “genocid” u Srebrenici, a za opsadu Sarajeva, za koju su optuženi Srbi, rekao je da su je inscenirali muslimani u BiH.

Agencije

Danas objavljeno

Ministar Lučić sproveden u zgradu SIPA, uhapšena još jedna osoba

Vanja A

Pronađen i drugi pilot nakon pada hrvatskog MiG-a

Vanja A

Vlada Srpske: Zahtjev Savjetu ministara za dozvolu izvoza peleta

Vanja A

Ostavite komentar