Han predstavio izvještaj: Nastavak podrške za BiH na putu prema EU - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Han predstavio izvještaj: Nastavak podrške za BiH na putu prema EU

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han predstavo je danas novi izvještaj o zemljama koje žele postati članice Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Han je istakao da BiH mora provesti reforme, te da je EU mišljenja da podržava BiH u koracima na putu ka EU.

“Previše smo puta razmatrali strategiju za Zapadni Balkan i htjeli smo uspostaviti fer politiku proširenja. Pozvan sam da vam predstavim, a u međuvremenu je kolegij usvojio taj paket pa vam mogu reći šta je u tom paketu. Ovogodišnji paket vodi računa o napretku na Balkanu i obuhvata sveukupnu komunikaciju i napredak zemalja prema članstvu. Stalni angažman uključuje konkretne napretke, kao i prvi sumit u 15 godina”, kazao je Han na početku obraćanja.

Istakao je da su neke od zemalja ostvarile istorijske rezultate i samim tim ostavile izazov.

“Moramo reći šta je dobro tamo gdje ima dobrog. Neke zemlje su uradile jako puno, to se odnosi na Albaniju i Sjevernu Makedoniju i preporučiće se Vijeću da otvori pregovore. Ne zatvaramo oči za ostala pitanja, kandidati moraju postići održive rezultate na određenim područjima”, kazao je Han.

Dodao je da je osnovni cilj politike EU da nastavi uvoziti stabilnost te postoji potreba da Zapadni Balkan postigne veći progres na pomirenju.

“Treći izazov jeste ekonomija. Još postoje značajne slabosti, zemlje moraju nastaviti sa reformama i riješiti nezaposlenost. Ključni faktor za podizanje standarda života je regionalna integracija”, poručio je Han.

Han je dodao da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile reforme koje su zacrtale.

“Istakao bih važnu stvar: Iako EU postaje najveći trgovinski partner Zapadnog Balkana, moramo uzeti u obzir poslovanje Kine na Balkanu. Drago mi je da su Albanija i Sjeverna Makedonija iskoristile mogućnost. Albanija provodi reformu pravosuđa, Sjeverna Makedonija je nastavila sa ambicioznom agendom i to je primjer kako se jačaju dobrosusjedski odnosi i pokazuje moć evropske perspektive. Obje zemlje su ispunile reforme koje su zacrtali”, dodoa je Han.

Istakao je da Crna Gora i Srbija moraju djelovati sa većom odlučnošću, moraju implementirati reforme vladavine prava i to je najvažniji uslov na putu ka EU. “Dijalog Beograda i Prištine, mora doprinijeti stvaranju stabilnijeg okruženja. Tarife koje je Kosovo nametnulo na tarife treba izmijeniti”, rekao je.

Što se tiče aplikacije BiH, Han je rekao da je Komisija dala mapu puta za reforme na planu demokratije, vladavine prava i reformu javne uprave.

“Po prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na standarde. Prekretnica može biti mišljenje EU koje pokazuje da podržava BiH u njenim koracima. Vijeće će donijeti odluku i tu će se tretirati sve reforme na nivou BiH”, kazao je Han.

Kristijan Dan Preda se obratio nakon Hana te kazao da je zadovoljan da je obavljeno Mišljenje za BiH koje je pozitivno i da se nada će Evropsko vijeće prepoznati da BiH treba dobiti kandidatski status.

(N1)

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar