Han potvrdio: 29. maja preporuka za pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Han potvrdio: 29. maja preporuka za pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom

Evropska komisija će preporučiti pokretanje pristupnih pregovora za punopravno članstvo sa Severnom Makedonijom i Albanijom, potvrdio Han.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, evropski komesar za proširenje je potvrdio da će preporuka biti objavljena 29. maja, kada će Evropska komisija objaviti godišnji izveštaj o napretku tih zemalja.

“Predstavićemo naš godišnji izveštaj za dve sedmice, koji će svakako preporučiti otvaranje pregovora za obe zemlje (Sjeverna Makedonija i Albanija)”, izjavio je Han.
Kako je rekao evropski komesar, sve zavoso od toga da li će se zemlje članice EU pridržavati preporuke Evropske komisije.

“Obe zemlje su ispunile uslove”, naveo je Han i dodao da će ovo biti prva preporuka EK za Albaniju i deseta za Severnu Makedoniju, od 2009. i istovremeno prva od potpisivanja Prespanskog sprazuma i promene imena te bivše jugoslovenske republike.

Zvanično Skoplje uradio je izvanredan posao na ispunjavanju svih uslova za početak pregovora o pridruživanju sa EU. Moramo priznati veliki napredak koji je Severna Makedonija postigla u prevazilaženju bilateralnih sukoba, što je takođe bio preduslov za buduće članstvo, kaže Johanes Han.

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar