Han otkrio kad se očekuje nastavak dijaloga, a Brnabić taktiku Srbije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Han otkrio kad se očekuje nastavak dijaloga, a Brnabić taktiku Srbije

Han očekuje da će uskoro doći do izbora na KiM koji će promeniti političku situaciju i da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tokom septembra.

Han očekuje da će uskoro doći do izbora na KiM koji će promeniti političku situaciju i da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tokom septembra.

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku je istakao da je za nastavak dijaloga, kako je rekao, neophodna politički razjašnjena situacija na KiM.

Han je tako odgovorio na pitanje u Vladi Srbije da li ostavku Ramuša Haradinaja, njegov odlazak u Hag, a potom i povratak političkim aktivnostima vidi kao politički manevar, budući da ima ocena da će odlazak u Hag ojačati njegovu političku poziciju, te kako će to da utiče na dijalog Beograda i Prištine.

“Ne bi bilo dobro da komentarišem domaća dešavanja. Situacija je jasna, na osnovu različitih najava da će doći uskoro do izbora koji će promeniti političku situaciju na KiM, što će omogućiti nama da obnovimo dijalog, za koji je potrebno dvoje. Za tango je potrebno dvoje”, naveo je Han.

Izrazio je nadu da, kako kaže, obe strane, kao i svi u Evropi, očekuju i da će se to zaista desiti “pre nego kasnije”. “Stoga se nadam da će se desiti tokom septembra, kao sto je i najavljeno”, dodao je Han.

S druge stranem premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da će se Beograd odazvati svakom pozivu za nastavak dijaloga.

“Svaka inicijativa koja bude pokrenuta po pitanju dijaloga i budemo pozvani, mi ćemo učestvovati i daćemo pozitivnu poruku što se tiče dalje saradnje za pomirenje srpskog i albanskog naroda”, rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da li su razgovarali o mogućem sastanku koji je najavio francuski predsednik Emanuel Makron za septembar. Brnabić kaže da nisu dublje ulazili u tu temu, kao i da joj se čini da je o tome rečeno sve što ima da se kaže.

“Nadamo se da će postojati neka iniciajtiva koja će da urodi plodom kako bi Priština preispitala svoje stavove i okrenula se reginalnoj saradnji, a ne izolaciji. Najgore je što ti stavovi štete i u centralnoj Srbji, ali svakako najviše ljudima na KiM”, navela je Brnabić.

Premijerka je kazala da je informisala Hana da će taktika Srbije i dalje biti usmerena ka regionalnoj saradnji, a ne prekidu dijaloga, te da je to jedini mogući put za budućnost regiona.

Brnabić dodaje da će Srbija uskoro potpisati sa Severnom Makedonijom bilateralni sporazum o jednošalterskom prelazu i bilateralnom medjusobnom priznavanju operatera po pitanju carine, kako bi kompanije mogle lakše da pružaju usluge gradjanima.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar