Han: Francuska je očigledno PROTIV PROŠIRENJA Evropske unije, a to može biti KATASTROFALNO - BIGportal.ba
Region Vijesti

Han: Francuska je očigledno PROTIV PROŠIRENJA Evropske unije, a to može biti KATASTROFALNO

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han oštro je kritikovao odbijanje početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uz ocjenu da su realno-političke posljedice po dvije države katastrofalne i da je mnogo potencijalne nestabilnosti u budućnosti.

Han je, u intervjuu agenciji APA, kazao da je otvoreno pitanje da li se radi o trajnom vetou Francuske.

– Iskreno rečeno, nakon odluke Savjeta EU, smo, ne želim reći, bespomoćni. Treba uvijek imati u vidu proporcije, da se 25 zemalja izjasnilo za – rekao je on, kritikujući princip donošenja jednoglasnih odluka u Savjetu EU, prije svega u spoljnoj politici, jer se to, ocjenjuje, pokazalo neefektivnim.

Han je ukazao da Emanuel Makron zahtijeva da se EU mora najprije interno razviti prije daljih koraka i da su taj stav zastupale i pojedine druge članice, ali da je njegov argument uvijek bio, u čemu nije jedini, da ove stvari treba da se odvijaju paralelno.

– I jedno i drugo traje godinama i ako bismo slijedili Makronovu liniju onda bi jedno išlo za drugim, a to bi u praksi dovelo do toga, po pitanju pristupne perspektive, da će ona uslijediti za 30 godina. To, međutim, nije nikakva perspektiva, a ni podsticaj za reforme – poručuje on.

Prije ljeta je, kako kaže, bio pun nade nakon posjete Makrona Beogradu, ali na jesen predsjednik Francuske se vratio svom stavu.

– Očigledno Francuska trenutno ne želi nikakvo proširenje – konstatovao je s tim u vezi.

To što će za vrijeme hrvatskog prdsjedavanja EU ponovo biti ista tema Han smatra “beskonačnom pričom”.

– Možeš jednom odložiti, i tada može imati argumente. Može se čak i drugi put obrazložiti, kada su rokovi njemačkom Bundestagu bili pretjesni. Ali iskreno rečeno sada više nema argumenata. Povjerenje, po ovom pitanju, u EU ekstremno je oštećeno – ukazao je on.

Kaže da je želja za reformom metodologije ispravna, ali dodaje da se ne radi ni o prijedlogu, već samo “ubačenom pojmu”.

Zvaničnom Parizu je poručio i da prijem nije ireverzibilan, ukazujući na Kopenhaške kriterijume.
Kao primjer je naveo da su pregovori sa Srbijom počeli poglavljima koji se tiču vladavine prava i da će time i biti završeni.

Takođe, dodaje, postoji klauzula koja dozvoljava prekid pregovora, ako se ustanovi nazadovanje.

Upitan da li aktuelni razvoj dalje povećava uticaj Kine, Rusije i Turske u regionu, Han je kazao da tri četvrtine trgovine Zapadni Balkan obavlja sa Evropom, i da se u tome ništa neće promijeniti.

U Srbiji je, navodi Han, Austrija najveći strani investitor.

– To nije tako spektakularno kao kada Kina kupi željezaru. Međutim za razvoj zemalja je novac iz EU održiviji od kredita iz Kine – kazao je on.

Aktuelnom odlukom Savjeta EU stvoreno je mnogo potencijalne nestabilnosti u budućnosti, kazao je Han dodajući da je nije radostan što nije mogao da završi svoj rad, posebno zato što se oko Sjeverne Makedonije intenzivno angažovao.

Ocijenio je i da prevremeni izbori u Sjevernoj Makedoniji pokazuju koliko je osetljiva unutrašnjopolitička situacija u tim zemljama.

– Za Srbiju i Kosovo je dalje od ogromnog značaja da postoji pozitivan dijalog. U BiH je potrebno ustavno pravilo koje je u saglasnosti sa evropskim pravom, kako bi se omogućila dugoročna pristupna perspektiva. Nažalost je šansa propuštena da se pristupnim pregovorima sa Albanijom i Sjevernom Makedonijim uputi signal pozitivne motivacije – rekao je on.

O njegovom potencijalnom nasljedniku, mađarskom ambasadoru u EU Oliveru Varheliju, Han kaže da je “verzirani diplomata, koji sigurno može ispuniti svoju dužnost”.

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar