Hamburger iz laboratorije od 250.000, uskoro stiže po cijeni od "samo" devet evra - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Hamburger iz laboratorije od 250.000, uskoro stiže po cijeni od “samo” devet evra

Meso “odgajeno” u laboratoriji, prvi put ponuđeno prije šest godina u obliku hamburgera vrijednog 250.000 evra, za dve godine bi moglo da stigne na police prodavnica po cijeni od devet evra

Meso “odgajeno” u laboratoriji, prvi put ponuđeno prije šest godina u obliku hamburgera vrijednog 250.000 evra, za dve godine bi moglo da stigne na police prodavnica po cijeni od devet evra, najavile su, za agenciju Rojters, europske kompanije koje razvijaju tu tehnologiju.

Potrošači koje brinu klimatske promene, dobrobit životinja i sopstveno zdravlje, zainteresovani su za takozvano “čisto meso”, a broj novoosnovanih kompanija u toj sferi je porastao sa četiri krajem 2016. na više od 24 dve godine kasnije, prema podacima instituta za istraživanje tržišta Good Food Institute.

Cvetaju i alternative u vidu “biljnog mesa”, čije su deonice utrostručile vrednost od početne javne ponude u maju. Sledeće godine na jelovniku bi moglo da se nađe meso uzgojeno iz životinjskih ćelija, budući da proizvođači usavršavaju tehnologiju i smanjuju troškove, čekajući odobrenja za izlazak na tržište.

Holanđanin Mark Post, suosnivač kompanije Mosa Meat, prvi je 2013. godine uzgojio goveđi hamburger koji je koštao 250.000 evra. U sufinansiranju je učestvovao i suosnivač Googlea Sergej Brin. Mosa Meat i španski Biotech Meats ističu da su troškovi proizvodnje od tada dramatično pali.

“Prvi hamburger je 2013. bio toliko skup, jer se radilo o novoj nauci. Proizvodili smo male količine. Kada se proizvodnja poveća, planiramo da će cena burgera biti oko devet evra”, rekla je portparolka Mosa Meata, dodajući da bi u perspektivi hamburger iz laboratorije mogao da bude jeftiniiji od konvencionalnog, prenosi Rojters.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/Kesu01

Mercedes Vilja, suosnivačica Biotech Foodsa, ističe važnost prelaska iz laboratorije u industrijsku proizvodnju:

“Naš cilj je da dođemo do komercijalne proizvodnje i dobijemo odobrenja regulatora do 2021. godine”, rekla je ona.

Vilja kaže da cena prozvodnje kilograma laboratorijski uzgojenog mesa danas iznosi oko 100 evra, što je znatno manje od 750 evra koliko je pre godinu dana navela izraelska firma Future meats.

Biotech Foods, Mosa Meat i druge kompanije još uvek nisu zatražile odobrenje EU regulatora, pošto još uvek rade na poboljšanju seruma za rast mesa.

Da bi se meso odgajilo u laboratorijski uslovima, matične ćelije izvađene iz mišića životinja stavljaju se u medij za uzgoj koji se potom stavlja u bioreaktor, sličan onome kakav se koristi za fermentaciju piva ili jogurta, koji podržava rast vlakana mišićnog tkiva.

Danas objavljeno

Trikovi kako da žilavo meso učinite sočnim i mekim

Zeljka

Tromboza kao posljedica koronavirusa: Doktor ukazao na značaj praćenja D-dimera

Zeljka

Kokos kaša sa orašastim plodovima

Zeljka

Ostavite komentar