Hakerski napad na Hondu suspendovao proizvodnju automobila u cijelom svijetu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Hakerski napad na Hondu suspendovao proizvodnju automobila u cijelom svijetu

Posle sajbernapada koji je pogodio servere kompanije Honda u Tokiju, japanska kompanija je bila primorana da na jedan dan prekine proizvodnju svojih automobila. Iz Honde su otkrili virus koji je u sistem ušao preko maila jednog radnika i ušao u druge softverske sisteme kompanije.

Zbog toga su radnici tog dana poslati kući, iako je najveći deo posla nastavljen. Fabrike u Ohaju u Americi i Turskoj, su nastavile posao u smanjenom kapacitetu, dok su fabrike koje proizvode motocikle u Brazilu i Indiji u potpunosti na jedan dan bile zatvorene. Pretpostavlja se da je napad uticao na rad sistema za analizu vozila.

Dok je ovaj sajbernapad ciljao servere kompanije, postoji rastuća briga da je i automobilskoj industriji sve više potrebna dodatna internet bezbednost, pogotovo sada kada je sve više vozila povezano na internet. U prošlosti smo imali prilike da vidimo da hakeri kontrolišu vozila putem SMS-a, kradu vozila putem hakovanja ključeva. Primera radi, zbog toga je kompanija Krajsler povukla sa tržišta 1.4 miliona vozila.

engadget

Danas objavljeno

Spisak najgorih lozinki: Da li koristite neku od njih?

Zeljka

Acer planira objavu 49-inčnog Mini LED monitora

Vanja A

Realme Q3 serija stiže 22. aprila, Q3 Pro će koristiti Dimensity 1100 čip

Vanja A

Ostavite komentar