22. Marta 2022.

Hakerska grupa LAPSUS$ nastavlja niz napada

Big Portal

Ova hakerska grupa dobila je na pažnji javnosti u skorije vreme sa nekoliko upada u sisteme ozbiljnih kompanija, poput Nvidia-e, Samsunga i Ubisofta.

Prva na meti ovih hakera, Nvidia, koja je pokušala da se na isti način oduži grupi LAPSUS$ napadajući ih svojom verzijom “ransomware” softvera. Međutim, napad je bio neuspešan i izvorni kod koji je intelektualno vlasništvo Nvidia-e pojavio se na internetu, nakon čega je ova kompanija potvrdila kako je LAPSUS$ ukrao njihove podatke. Ovih 20GB podataka sadržalo je i osetljive podatke o zaposlenima u kompaniji, kao i sertifikate vezane za sigurnost koda. Za sada, ovi hakeri tvrde da poseduju 1TB podataka koje su ukrali od Nvidia-e.

Zahtev koji LAPSUS$ ima za Nvidia-u jeste da se svi drajveri koje Nvidia bude objavljivala baziraju na otvorenom kodu, tj. da budu “open source”. Za sada, 4. mart, datum koji je LAPSUS$ postavio kao krajnju tačku nakon koje će objaviti čitavih 1TB podataka je prošao, pa ostaje upitno da li imaju baš toliku količinu podataka kod sebe.

Pre samo nekoliko nedelja kompanija Samsung pretrpela je hakerski napad koji je ukrao izvorni kod za Galaxy uređaje. LAPSUS$ je ukrao i na internet postavio 204GB Samsungovih podataka.

Ali ni tu nije kraj, pa se čini kako je ova hakerska grupacija rešila da nastavi da cilja najveće kompanije na planeti. Kako navodi HotHardware, pre samo dva dana, LAPSUS$ je u svojoj Telegram grupi objavio screenshot za koji se čini da je sa Microsoftove interne DevOps platforme. Dakle, može se zaključiti da je LAPSUS$ upotrebio podatke ukradene od Nvidia-e kako bi uspešno upao u Microsoft.

Međutim, hakerska grupa LAPSUS$ izbrisala je sliku iz Telegram grupe, navodeći kako će ponovo biti postavljena u narednom vremenskom periodu. Trenutno, slika i dalje nije vraćena u grupu, ali čini se da se ovi hakeri ne šale. Megakorporacijama svakako treba povremena packa, ali krađa poverljivih korisničkih podataka je nešto gde treba povući crtu, jer što je mnogo, mnogo je. Nije svako Robin Hud.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare