Hakeri tokom prošle godine ukrali preko dvije milijarde šifara - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Hakeri tokom prošle godine ukrali preko dvije milijarde šifara

Tokom prošle godine, hakeri su uspeli da ukradu više od dve milijarde šifara, navodi novi izveštaj ForgeRocka.

ForgeRock je objavio izvještaj, u kojem se navodi, da su, osim šifri, hakeri krali i imena ljudi, adrese, brojeve socijalnog osiguranja, datume rođenja, zaštićene zdravstvene informacije (PHI) i podatke o plaćanju, odnosno bankovne podatke.

U odnosu na 2020. godinu, zabeležen je značajan porast broja ukradenih podataka i to čak od 35%. U najvećoj meri hakeri prodaju ukradene podatke na crnom tržištu. Iako same šifre nisu toliko skupe za kupovinu, one otvaraju put za brojne potencijalne napade, od krađe identiteta do ransomvera itd.

ForgeRock u izveštaju ističe da je pre dve godine na crnom tržištu bilo više od 15 milijardi šifri u prodaji.

“Korisnička imena i šifre su najslabija karika interneta. Svet je otišao daleko od tačke kada je jednostavna šifra pružala dovoljnu zaštitu, a hakeri to znaju. Podstaknut standardom FIDO2 WebAuthn, prelazak na autentifikaciju bez šifre dobija sve više na značaju; poboljšava sigurnost i u velikoj meri umanjuje korisnost ukradenih podataka od strane sajber kriminalaca”, naveo je izvršni direktor ForgeRocka, Fren Roš.

ForgeRock veruje da je budućnost interneta bez šifri, kao i da su biometrijska rešenja (prepoznavanje lica, skeneri otisak otiska prsta itd.) u prvom planu.

Na kraju izveštaja se navodi da će tržište autentifikacije bez šifre porasti sa 12,97 milijardi dolara od prošle godine na više od 53 milijarde dolara do 2030. godine. Ostaje da se vidi da li će se to zaista dogoditi ili ne, jer šifra je već neko vreme proglašavana istorijom, ali ipak i dalje opstaje sa svim svojim nedostacima.

Danas objavljeno

Meta testira funkcije koje bliže integrišu Facebook i Instagram

Zeljka

Tinejdžer uhapšen zbog sumnje da je hakovao GTA 6 i Uber

Zeljka

Novi Apple Watch Ultra izdržava ozbiljno maltretiranje, uključujući i udarce čekićem

Vanja A

Ostavite komentar