Hakeri savjetuju: Isključite Bluetooth - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Hakeri savjetuju: Isključite Bluetooth

Na poslednjoj hakerskoj konvenciji DEF CON moglo je da se čuje da Bluetooth konekcija nije sigurna, te da tehnologija koja spaja sve od bežičnih slušalica do kućnih sistema za zabavu predstavlja raj za napadače.

Tako se korisnicima savetuje da Bluetooth isključe svaki put kada završe sa korišćenjem, budući da napadači mogu da prate njihovo kretanje i ponašanje preko Bluetooth uređaja. Problem je hroničan kada su u pitanju bežične slušalice i fitnes uređaji, a eksperti ističu da i drugi Bluetooth uređaji imaju „rupe“ koje samo čekaju da budu eksploatisane. Poslednji primer ovakvog napada jeste KNOB, koji je otkriven 13. avgusta, a u okviru kojeg su napadači mogli da menjaju sadržaje na pogođenim uređajima zahvaljujući ozbiljnoj ranjivosti u okviru Bluetooth konekcije.

Oni koji Bluetooth koriste samo za slušanje muzike nisu u velikoj opasnosti, ali ako se konekcija koristi za prenos podataka ili obavljanje telefonskih poziva rizik je mnogo veći. To ipak ne povećava rizik od napada kada su obični korisnici u pitanju, budući da je oprema koja je potrebna za ovakvu vrstu napada skupa, te se traže ozbiljne hakerske veštine, pa je mala verovatnoća da će se resursi koristiti za obične napade. Ipak, jedna eksploatisana ranjivost bi mogla da pogodi veliki broj uređaja koji se povezuju na ovaj način, tako da bi napadi ovakvog tipa mogli da zainteresuju i hakere koji imaju sve neophodne alate.

Izvor: Fox News

Danas objavljeno

Novi Dell monitori imaju izdižuću kameru i mikrofone sa utišavanjem buke

Vanja A

Novi MacBook Pro modeli bi mogli imati izrez u displeju

Vanja A

Hakeri ukrali 60 GB podataka – objavili video snimak kao potvrdu

V.R.

Ostavite komentar