Hakeri ‘provalili’ u 60 banaka i korisnicima ukrali sav novac - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Hakeri ‘provalili’ u 60 banaka i korisnicima ukrali sav novac

Norveška kompanija za mobilnu sigurnost Promon otkrila je opasan propust na Android mobilnim uređajima koja hakerima omogućava proboj u sisteme finansijskih institucija i otuđivanje novca s računa njihovih korisnika.

Dovoljno je da korisnik ima neku od aplikacija za internet bankarstvo na mobilnom uređaji i automatski je u opasnosti. Dosad se na ovaj način napalo oko 60 finansijskih instituacija u nekoliko zemalja i nestao je zasad nepoznat iznos novca. Nepoznato je i koliko se korisnika našlo na meti, ali zna se da su ostali bez svega što su imali na računima.

Hakerima je sve to uspjelo uz otprije poznatu malicioznu aplikaciju Strandhogg koja oponaša početni ekran za prijavu na internet bankarstvo pa korisnik ostavlja podatke i omogućava hakerima da umjesto njega uđu na pravu aplikaciju, prenosi RTL.

O svemu je obaviješten Google koji je automatski uklonio sporne maliciozne aplikacije sa svog Google Play Storea, a ujedno mora pronaći i zakrpe za svoj Android mobilni operativni sistem jer je ovako nešto u teoriji bilo nemoguće izvesti, a hakeri su ipak to izveli.

Ovakvih daljih napada ne bi trebalo biti, ali to niko ne garantuje. Kao što se ne garantuje ni povrat novca korisnicima koji su oštećeni u ovim napadima.

Izvor: Bankar

Danas objavljeno

Trikovi kojima Apple podiže cijenu novog iPhone

Vanja A

Xiaomi sprema PC desktop računare

Vanja A

Evo kakve su vam šanse da vratite hakovani Facebook nalog

V.R.

Ostavite komentar