Hakeri pokušavaju da poremete lanac isporuke vakcine? - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Hakeri pokušavaju da poremete lanac isporuke vakcine?

IBM je objavio da je otkrio visoko-koordinisanu globalnu fišing kampanju fokusiranu na kompanije i organizacije koje su uključene u tzv. “cold chain” distribuciju kovid 19 vakcina.

To je deo distributivne mreže koji je zadužen da osigura da će vakcine sve vreme biti zamrznute na propisnoj temperaturi, kako se ne bi pokvarile pre nego što dođu na destinaciju. Ovo je jedan od ključnih aspekata njihove uspešnosti jer vakcine dva najozbiljnija kandidata, kompanije Pfizer i Moderna moraju da se čuvaju na temperaturama od -70, odnosno -20 stepeni celizijusa.

Otkriveno je da su se hakeri predstavljali kao direktor Haier Biomedical, kineske kompanije koja je jedini dobavljač na svetu koji može da obezbedi kompletan “cold-chain” proces. Oni su slali fišing email-ove sa HTML prilogom u kome je od primaoca traženo da unesu svoje kredencijale. Te informacije bi se kasnije koristile za pristup internim mrežama kompanija u kojima oni rade, navodi PC Press.

Prema IBM-u, ima naznake da je kampanja sponzorisana od strane države (nije nevedeno koje). Takođe, rečeno je da se zna za najmanje 10 organizacija koje su primile ovakve email-ove, ali je samo jedna žrtva eksplicitno navedena – European Commission’s Directorate-General for Taxation and Customs Union. Za sada nije poznato da li je ovaj hakerski napad bio uspešan.

Danas objavljeno

TENAA je otkrila detaljne specifikacije Lenovo Legion Y90 gaming telefona

Vanja A

Microsoft: “Windows 11 je voljen, prihvaćen je dvostruko brže nego Windows 10”

Vanja A

Facebook Messenger uveo neke bitne funkcije svojim šifrovanim end-to-end razgovorima

Vanja A

Ostavite komentar