Hakeri od Manchester Uniteda traže milionsku otkupninu za podatke - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Hakeri od Manchester Uniteda traže milionsku otkupninu za podatke

Trenutno treći najvrjedniji fudbalski klub u svijetu, Manchester United, krajem prošle nedjelje bio je meta hakera. Nepoznati napadači upali su im u računarski sistem te ga zarazili, kako se čini nekom vrstom ransomware ucjenjivačkog malwarea. Stručnjaci kluba brzo su reagovali i spriječili daljnje širenje zloćudnog programa kako bi umanjili štetu…

Trenutno treći najvrjedniji fudbalski klub u svijetu, Manchester United, krajem prošle nedjelje bio je meta hakera. Nepoznati napadači upali su im u računarski sistem te ga zarazili, kako se čini nekom vrstom ransomware ucjenjivačkog malwarea.

Stručnjaci kluba brzo su reagovali i spriječili daljnje širenje zloćudnog programa kako bi umanjili štetu koju bi im hakeri mogli učiniti, i u tome su djelimično bili i uspjeli. Web stranica, služba za odnose s medijima, webshop i ostali bitni sistemi nisu zahvaćeni napadom, niti je isti kompromitovao podatke njihovih pretplatnika na ulaznice, navijača ili kupaca.

U pomoć su iz kluba pozvali i vladinu agenciju za kibernetičku sigurnost (National Cyber Security Centre) kako bi zajednički istražili ovaj sigurnosni incident i osigurali što brže uspostavljanje normalnog rada klupske računarske infrastrukture.

Međutim, čak i sada, nedjelju dana nakon napada, čini se kako situacija interno još uvijek nije u potpunosti razriješena. Engleski mediji javljaju da napadači od Manchester Uniteda traže otkupninu, čiji se iznos nezvanično smješta na nivo od nekoliko miliona ilijuna funti. U slučaju da otkupninu ne plate, mogli bi rizikovati da im napadači načine daleko veću štetu tako što će povjerljive podatke pustiti u javnost.

Izvor: bankar

Danas objavljeno

Kinezi prvi započeli proizvodnju 232-slojne 3D NAND memorije, prije zvučnih imena kao što su Samsung, SK Hynix i Micron

Vanja A

Istražuju se tvrdnje o curenju telefonskih brojeva WhatsApp korisnika

Vanja A

Apple testira jedan od bitnih noviteta za iOS

Vanja A

Ostavite komentar