Hakeri napravili 54.000 lažnih kovid propusnica - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Hakeri napravili 54.000 lažnih kovid propusnica

Hakeri su navodno došli u posjed privatnih detalja o sestri u francuskom gradu Nantesu te su ove podatke iskoristili kako bi napravili 54.000 lažnih covid propusnica. U međuvremenu je francuska vlada saopštila da je dosad otkrila 110.000 lažnih propusnica.

Priču o medicinskoj sestri je objavio Ouest-France, koji tvrdi da su lažne covid propusnice već “u prometu”.

Francuski sistem covid propusnica funkcioniše slično kao i sistemi za propusnice u ostatku Evropske unije. Sistem funkcioniše tako što uparuje “javni ključ” koji sadrži QR kod na mobitelu vakcinisane osobe te “privatni ključ” koji je u posjedu bolnice, apoteke ili pružatelja zdravstvenih usluga koji ju je vakcinisao.

Na lokacijama na kojim se provjeravaju propusnice vrši se skeniranje koda, a ukoliko je propusnica validna, prikazuje se zelena kvačica. U suprotnom se pojavljuje crveni križ.

Povlačenje lažnih propusnica predstavlja dodatni problem vlastima, jer kako bi se poništila propusnica, svaka koja je nastala od istog privatnog ključa mora biti poništena. To znači da se moraju napraviti nove propusnice za one koji ih zaista legalno posjeduju.

Priča iz Nantesa je najnovija u nizu sličnih incidenata u Francuskoj. Farmaceut iz okoline Angersa je u septembru prijavio hakovanje svog privatnog ključa od kojeg je napravljeno 2.700 lažnih propusnica, a to je otkrio nakon što je dobio neobično velik broj zahtjeva na kompjuter kako bi se provjerila autentičnost novih propusnica.

U predgrađu Pariza je prošlog mjeseca uhapšen ljekar nakon što je navodno prodao 220 lažnih propusnica po cijeni od po 1.000 eura.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je u četvrtak izjavio da je vlada otkrila 110.000 lažnih propusnica te da je uhapšeno više od 100 ljudi povezanih s prevarama. Kazne za korištenje lažnih propusnica idu i do pet godina zatvora, no Darmaninje rekao da će vlasti amnestirati svakoga ko prizna grešku i vakciniše se.

Francuski sistem covid propusnica je uveden tokom ljeta, a zahtjeva od građana da pokažu dokaz o vakcinaciji ili negativan test kako bi ušli u barove, restorane, trgovačke centre i javni transport. Sistem se pokazao kontroverznim, a bilo je i protesta na ulicama francuskih gradova.

(Klix Foto:PIXSELL)

Danas objavljeno

Vučić: Hrvatska samo nastavila posao započet 1941. godine

M.

Nobelova nagrada za književnost Ani Erno

M.

Brisel o uvozu ruske nafte na Zapadni Balkan u decembru; Usvojen novi paket sankcija Rusiji

M.

Ostavite komentar