Hakeri napali 130 Tviter naloga, preuzeli trećinu: Na udaru nalozi političara, svjetskih bogataša... - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Hakeri napali 130 Tviter naloga, preuzeli trećinu: Na udaru nalozi političara, svjetskih bogataša…

Kompanija “Tviter” saopštila je danas da se na meti nedavnog hakerskog napada našlo 130 naloga na toj društvenoj mreži, a da su nepoznati napadači uspeli da preuzmu kontrolu nad 45 naloga, sa kojih su potom, pokušavajući da prevare druge korisnike “Tvitera”, pozivali na vršenje transakcija u kriptovaluti “bitkoin”.

Prema javno dostupnim podacima o “bitkoinu”, oni su na taj način stekli iznos u protivvrednosti više od 100.000 dolara, navodi Rojters.

Među onima čiji su nalozi preoteti bili su predsednički kandidat na izborima u SAD Džo Bajden, američka televizijska zvezda Kim Kardašijan, bivši predsednik SAD Barak Obama, milijarder Ilon Mask, reper Kanje Vest, osnivač “Amazona” Džef Bezos, investitor Voren Bafet, suosnivač “Majkrosofta” Bil Gejts, a isto se dogodilo i sa zvaničnim nalozima kompanija “Uber” i “Epl”.

“Tviter” je naveo da su hakeri mogli da steknu uvid u lične podatke korisnika 130 napadnutih naloga, kao što su elektronske adrese i brojevi telefona, kao i da su im, u slučajevima kada su uspeli da potpuno preuzmu nečiji nalog, bile dostupne i druge informacije, ali se u saopštenju kompanije ne precizira o kakvim informacijama je reč.

Napad, koji se dogodio u sredu, omogućen je manipulacijom čija je žrtva bila mala grupa zaposlenih u kompaniji “Tviter”, preko koje su hakeri uspeli da ostvare pristup internim alatima za podršku, navodi se u saopštenju.

Izvor: B92

Danas objavljeno

“Potencijelno opasni” asteroid ulazi u orbitu Zemlje naredne sedmice

V.R.

Oštar pad bitcoina i ethera

V.R.

Obnovljiva energija dostigla rekord u 2021. godini, ali i dalje sa mnogo problema

V.R.

Ostavite komentar