Hakeri mogu da kradu lozinke osluškivanjem načina na koji korisnici kucaju - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Hakeri mogu da kradu lozinke osluškivanjem načina na koji korisnici kucaju

Korisničke lozinke se mogu ukrasti na različite načine. Najčešći način je ukoliko korisnik upotrebljava lozinke koju je lako pogoditi i gdje hakeri neće morati previše da se trude klako bi ušli u nalog korisnika.

Korisničke lozinke se mogu ukrasti na različite načine. Najčešći način je ukoliko korisnik upotrebljava lozinke koju je lako pogoditi i gde hakeri neće morati previše da se trude klako bi ušli u nalog korisnika. Drugi, složeniji načini uključuju phishing, gde hakeri kreiraju veb sajt koji oponaša veb lokaciju usluge koja se koristi, a nakon što se unesu lični podaci te informacije se kradu.

Međutim, čini se da su hakeri možda pronašli još jedan način da ukradu lozinke korisnika, a to je osluškivanje načina na koji korisnici kucaju. U nedavnoj studiji koju su objavili Univerzitet u Kembridžu i Univerzitet u Linkopingu u Švedskoj, izgleda da su hakeri otkrili kako da iz načina na koji kucamo izvuku informacije o lozinkama.

Ovo nije najsavršeniji sistem, jer je na osnovu istraživanja njihov algoritam uspeo da pogodi 31 od 50 četvorocifrenih loginova u 10 pokušaja. Pretpostavka je da duže lozinke mogu predstavljati veći izazov zbog velikog broja mogućih kombinacija, ali činjenica da se lozinka i dalje može pogoditi je svakako zabrinjavajuća.

Metod je uključivao korisnike koji su kucali na svojim pametnim telefonima ili tabletima, gde su zvučni talasi kreirani tako što prsti udaraju u ekran uređaja, potom putuju do mikrofona telefona, što je algoritmu omogućilo da pronađe moguću lozinku. Naravno, ovo zavisi i od toga da li su hakeri zarazili vaš uređaj malware-om koji omogućava pristup mikrofonu, ali je svakako daokazano da ovakva mogućnost postoji.

Izvor: Ubergizmo

Danas objavljeno

Acer planira objavu 49-inčnog Mini LED monitora

Vanja A

Realme Q3 serija stiže 22. aprila, Q3 Pro će koristiti Dimensity 1100 čip

Vanja A

Intel za treće tromesečje sprema nove Alder Lake-S procesore

Vanja A

Ostavite komentar