Gužve u trgovinama u Italiji nakon novih mjera zbog virusa korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Gužve u trgovinama u Italiji nakon novih mjera zbog virusa korona

Nakon što je italijanski premijer Đuzepe Konte pooštrio mjere sprečavanja širenja virusa korona i donio odluku da cijela zemlja bude u izolaciji, mnoge Italijane je ta vijest dodatno uznemirila zbog čega su panično kupovali u supermarketima koji rade noću.

Na Twitteru su se nizale objave i snimci na kojima je prikazano kako su napravljeni dugi redovi i gužve ispred i unutar prodavnica širom zemlje.

Mnogi komentari su sa osudama poput “naređeno nam je da ostanemo kući kako ne bi širili virus”. Takođe, mnogi su naveli i kako su nove mjere izrečene kako se ne bi širio virus, ali da “nigdje nije navedeno kako će nastupiti glad”, pri čemu su mislili da nema potrebe za paničnim kupovanjem, prenosi Klix.ba.

Vlada Italije je zbog toga uputila apel građanima da ne šire paniku i da se nove mjere odnose na kretanje, a da nije neophodno da zbog toga bespotrebno kupuju velike zalihe namirnica.

https://twitter.com/dcentomini/status/1237182811452383232

Premijer Konte je sinoć istakao da je najbolje za građane Italije da ostanu kod kuće, dok će putovanja biti dozvoljena samo iz poslovnih razloga ili u slučaju ozbiljne porodične nužde. Ove mjere, koje su stupile na snagu juče, uvode se kako bi se zaštitile najranjivije kategorije društva.

Nastava u školama se takođe odgađa najkraće do 3. aprila, a premijer je poručio da se svi moraju nečega odreći za dobrobit zemlje.

Italija je do sada evropska zemlja koja je najteže pogođena virusom korona. Blokirana je cijela regija Lombardija koja je na sjeveru zemlje, uključujući Milano te još 14 pogođenih pokrajina u kojima živi više od 15 miliona ljudi.

Međutim, sada će cijela Italija biti u izolaciji zbog masovnog širenja virusa korona. Takođe se obustavljaju i sva javna okupljanja i sportski događaji u državi.

Prema ranijoj odluci italijanskih vlasti, građani su mogli napustiti regiju Lombardiju samo iz ozbiljne nužde, to jest ukoliko su imali potvrdu da moraju preći granicu iz uvjerljivih poslovnih razloga, zdravstvenih razloga ili zato što se moraju vratiti svojim kućama.

Danas objavljeno

Zaharova podsjetila na 1999. godinu: “SAD i NATO su uništili”

Vanja A

Ruski “Avangard” neuništiv: Japan i SAD ipak prijete?

Vanja A

Pronađeno tijelo na obali Drine

Vanja A

Ostavite komentar