Guteres: Vjetar ludila zahvata svijet - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Guteres: Vjetar ludila zahvata svijet

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je danas da “vjetar ludila zahvata svijet”, ukazujući na eskalaciju sukoba iz Libije i Јemena na Siriju i šire.

  • Sve situacije su različite, ali postoji osjećaj sve veće nestabilnosti i povišenih tenzija što čini da sve izgleda nepredvidljivije i nekontrolisanije – naglasio je Guteres.

On je izrazio i nezadovoljstvo što se postojeće i pravno obavezujuće rezolucije Savjeta bezbjednosti UN ne poštuju i “prije nego što se mastilo od potpisa osuši”.

Guteres je izdvojio Libiju gdje je trenutne ofanzive zaraćenih strana nazvao “skandalom” jer su pokrenute neposredno nakon što su svjetske sile i druge zemlje u Berlinu 19. januara usvojile mapu puta ka miru.

U mapi puta se poziva na poštovanje embarga UN na uvoz naoružanja i prekid stranog miješanja, te na pokretanje koraka ka prekidu vatre.

Guteres je izrazio zabrinutost i zbog eskalacije napada u sirijskoj provinciji Idlib i napomenuo da posebnu zabrinutost izaziva to što se sirijske i turske snage međusobno bombarduju.

Generalni sekretar je zatražio prekid neprijateljstava “prije nego što situacija izmakne kontroli”.

Danas objavljeno

“To je više nego za žaljenje”

M.

U srijedu posebna sjednica NSRS o isporuci kiseonika

M.

U Srpskoj 17 preminulih i 229 novooboljelih

M.

Ostavite komentar