Gutereš pozvao Indiju i Pakistan na uzdržanost - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Gutereš pozvao Indiju i Pakistan na uzdržanost

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Indiju i Pakistan da pokažu uzdržanost nakon što je Indija ukinula autonomiju indijskom delu Kašmira. Ukinula je kako bi integrisala ovaj većinski muslimanski region. Gutereš je “apelovao na sve strane da pokažu uzdražanost”, rekao je portparol UN Stefan Dižarik. On je upozorio da…

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Indiju i Pakistan da pokažu uzdržanost nakon što je Indija ukinula autonomiju indijskom delu Kašmira.

Ukinula je kako bi integrisala ovaj većinski muslimanski region.

Gutereš je “apelovao na sve strane da pokažu uzdražanost”, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

On je upozorio da su pripadnici mirovne misije UN koji nadgledaju sprovođenje prekida vatre između Indije i Pakistana u državi Džamu i Kašmir “uočili povećanje vojnih aktivnosti duž kontrolne linije”.

Indijska vlada ukinula je ranije u ponedeljak ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira koji mu je garantovao autonomiju kako bi potpuno integrisala ovaj većinski muslimanski region.

Odluka je doneta predsedničkim ukazom o ukidanju Člana 370 koji “stupa odmah na snagu”.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da će iskoristiti sve moguće opcije za suzbijanje ilegalnih koraka koje je preduzela Indija.

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažžu pravo na tu teritoriju.

Danas objavljeno

Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Velika Kladuša

M.

Tiodorović: Rizik od zaražavanja veći iz tri razloga

M.

Vučić najavio da sutra u Srbiju stiže još 130.000 DOZA ruskih vakcina

M.

Ostavite komentar