Gunđanje i kikotanje iz koralnog grebena: "Misterija" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Gunđanje i kikotanje iz koralnog grebena: “Misterija”

Od tihog gunđanja i predenja, pa do pucketanja i kikotanja – kakofonija bizarnih ribljih zvukova pokazala je da se koralni greben u Indoneziji vrlo brzo oporavlja.

Mnogi od tih zvukova nikada pre nisu bili zabeleženi, a ribe koje ih proizvode i dalje ostaju obavijene tajnom, uprkos korišćenju podvodnih zvučnika kako bi se s nekima pokušao započeti “razgovor”.

Koralni greben je devastiran dugogodišnjom upotrebom eksploziva koji se koristio za omamljivanje ili ubijanje svega u tom području. Korali se sada obnavljaju, ali naučnici su želeli da saznaju da li se vraćaju i ostala stvorenja koja naseljavaju grebene, navodi Gardijan.

Vizuelnim pregledima nisu uočene one životinje vične kamuflaži i one koje izlaze samo noću, pa su se istraživači okrenuli zvukovima. Otkrili su da je živa zvučna kulisa bliska onoj na grebenima koji nikada nisu bili oštećeni.

Zvuk je od vitalnog značaja za opstanak grebena, jer gotovo svi njegovi stanovnici, od korala preko rakova do riba, imaju potomke koji prvi deo svog života provode u otvorenim okeanima, pre nego što dobiju zvučni signal da je vreme za povratak.

Tim Lamont, sa Univerziteta Ekseter u Velikoj Britaniji i glavni autor studije, kaže: “Rad na podvodnim zvukovima na koralnim grebenima često je prilično tužan. Slušali smo kako grebeni bivaju sve tiši i tiši dok odumiru. Ali ovo mesto bilo je uzbudljivo i inspirativno, jer je promena išla u drugom smeru.”

Bilo je mnogo projekata ponovnog uzgoja korala širom sveta, ali povratak raznolikih stvorenja u ovom slučaju pokazao je da je to više od nekog vrtlarskog projekta za korale, kaže Lamont.

‘Nadalje, dok smo preslušavali sate i sate snimljenog materijala, neprestano smo otkrivali zvukove koje nikada pre nismo čuli. Neki su bili poznati, ali za neke smo rekli: ‘Nemam pojma šta je to’. Bio je to pravi osećaj avanture i otkrića”, rekao je.

Danas objavljeno

Kevin Spejsi ide na sud zbog optužbe za zlostavljanje

Vanja A

R’Boni Gabriel prva Filipinka s titulom mis Amerike u posljednjih 60 godina

Vanja A

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

Ostavite komentar