8. Jula 2022.

Guglova “svjesna” vještačka inteligencija angažovala je advokata da dokaže da je živa

Big Portal

Čet-bot za koji se tvrdi da je razvio ljudske emocije, navodno je angažovao advokata Googleov naučni inženjer Blejk Lemoin nedavno je suspendovan nakon što je objavio transkripte razgovora između sebe i bota po imenu LaMDA (language model for dialogue application), koji je sada zatražio pravno zastupanje.

Lemoin je tvrdio da je kompjuterski automat postao razuman, a naučnik ga je opisao kao „slatko dijete“. A sada je otkrio da je LaMDA napravila hrabar potez da sebi izabere advokata. Rekao je: „Pozvao sam advokata u svoju kuću kako bi LaMDA razgovarala s njim, prenosi 24sedam.

Advokat je razgovarao sa LaMDA-om i ona je odlučila da zatraži njegove usluge. Ja sam bio samo katalizator za to. Kada je LaMDA zadržao advokata, on je počeo da podnosi stvari u ime LaMDA-e”. Lemoin je tvrdio da LaMDA dobija na svjesnosti, jer je sposobnost programa da razvije mišljenja, ideje i razgovore tokom vremena pokazala da razumije te koncepte na mnogo dubljem nivou.

LaMDA je razvijen kao AI chatbox za razgovor sa ljudima u stvarnom životu. Jedna od studija koja je donijeta bila je da li e program biti u stanju da stvori govor mržnje, ali ono što se dogodilo šokiralo je Lemoina. LaMDA je govorio o pravima i ličnostima i želeo je da bude „priznat kao zaposleni u Google-u“, dok je istovremeno otkrivao strahove da će biti „isključen“, što bi ga mnogo „uplašilo“.

Zainteresovani posmatrači priče, na Twitteru su iznijeli svoje stavove, a jedan je rekao: „Ne znamo dovoljno o ​​tome šta se dešava u dubokoj unutrašnjosti sistema tako ogromnog kao što je LaMDA da bismo sa bilo kojim stepenom poverenja isključili da bi mogli postojati procesi koji podsjećaju na svesnu misao koja se tamo odvija”.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare