4. Septembra 2021.

Gugl zaključao e-naloge avganistanske vlade zbog talibana

Big Portal

Prema izvještajima avganistanske vlade koju podržavaju Sjedinjene Američke Države, talibani bi mogli da iskoriste biometrijske i avganistanske platne spiskove, piše Rojters.

U saopštenju kompanije Gugl potvrđuje se da su računi avganistanske vlade blokirani i da kompanija “preduzima privremene radnje radi obezbjeđenja relevantnih računa”.

Јedan od zaposledih u bivšoj vladi Avganistana rekao je Rojtersu da su mu talibani “tražili da dobiju pristup podacima prethodnog rukovodstva ministarstva” i da se on krije otkako je odbio da to uradi.

Јavno dostupni podaci pokazuju da je dvadesetak avganistansklih državnih organa koristilo Gugl-ove servere za rukovanje e-poštom, uključujući ministarsvo finansija, industrije, visokog obrazovanja i rudarstva.

Predsjednička kancelarija Avganistana takođe je, prema javnim podacima koristila Gugl, kao i neki lokalni organi uprave.

  • To je pravo bogatstvo informacija – rekao je Čad Anderson, istražitelj bezbjednosti interneta.
  • Samo potpis zaposlenih na ”Gugl-Šit”-u je veliki problem – rekao je.

Anderson je rekao da vrijedi paziti na pokušaj talibana da kontrolišu digitalnu infrastrukturu izgrađenu u SAD i da obavještajni podaci iz te infrastrukture “mogu biti daleko vredniji za novu vladu od starih helikoptera”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare