22. Decembra 2020.

Gugl priznaje da nas prisluškuje

Big Portal

Najčešće proizvodi koji su dio asortimana Guglovog asistenta moraju da budu aktivirani glasovnom komandom poput “Hej, Gugl”, prenosi Indipendent.

Međutim, izgleda da “Gugl” traži način da se asistent aktivira bez glasovne naredbe korisnika.

Nova opcija, koju je otkrio Jan Boromez, najvjerovatnije koristi kameru da bi detektovala prisustvo korisnika.

Takođe, mogla bi da koristi ultrazvučne senzore softvera “Nest Hub Max” koji se oslanjaju na zvučnike i mikrofone kako bi utvrdila da li se neko približava.

To je moguće zahvaljujući nečujnim ultrazvučnim talasima koje emituje “Nest” i na taj način detektuje osobu na udaljenosti od 1,2 metra.

Guglov asistent podsjeća korisnika da dopuni bateriju telefona

Iz “Gugla” navode da se ultrazvučna metoda može kombinovati sa podacima koji se dobijaju od kamere koja radi u okviru displeja “Nest Hub Max”.

“Ukoliko ste aktivirali opciju Face Match i personalizacija vam je uključena, može se dobiti obavještenje kada je uređaj potvrdio poklapanje”, ističe se u “Guglovom” objašnjenju.

S druge strane, bez opcije Face Match Guglovog asistenta, ali uz personalizaciju, ultrazvučni senzori obavještavaće da je korisnik blizu.

“Gugl” nije komentarisao kako tačno Ultrasound Sensing radi.

Nije prvi put da nas slušaju i kada ne tražimo 

Ovo nije jedino unapređenje funkcija Guglovog asistenta koje podrazumijevaju slušanje korisnika ili njegovog okruženja bez aktivacije Asistenta od strane korisnika.

Nekim vlasnicima Androida telefoni šalju upozorenja kada se u njihovom domu čuju zvuci poput protivpožarnog alarma, plača bebe, ulaznog zvona, laveža pasa, vode koja teče, kucanja itd.

To omogućava funkcija Live Transcribe, međutim, potpuno druga funkcija obavještavaće korisnike kada budu detektovani lomljenje stakla, zvuk aparata sa komprimovanim vazduhom i drugi zvuci koji asociraju na alarme.

Na prvi pogled, djeluje kao da je riječ o “prisluškivanju” radi veće bezbjednosti korisnika.

Međutim, na drugi pogled, ovo bi mogao da bude put ka svijetu u kojem će nas slušati stalno, a ne samo kada to tražimo od naših uređaja.

(RTS)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare