Gugl otkrio novu vrstu nervnih ćelija u mozgu? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Gugl otkrio novu vrstu nervnih ćelija u mozgu?

Kompanija Gugl učestvovala je u stvaranju do sada najdetaljnije karte veza u ljudskom mozgu. Ova mapa pokazuje zapanjujuću količinu detalja, uključujući obrasce veza između neurona, kao i nešto što bi moglo da liči na novu vrstu nervnih ćelija.

Mapa mozga, koja je besplatno dostupna na mreži, prikazuje 50.000 ćelija u tri dimenzije koje tvore 130 miliona sinaptičkih veza. Podaci iznose 1.4 pentabajta, što je otprilike 700 puta veći kapacitet skladištenja od prosečnog modernog računara.

“Ova karta je toliko puna podataka da stručnjaci još uvek nisu stigli da je detaljno istraže”, kazao je stručnjak Viren Džen iz Gugla.

“Prvi put vidimo stvarnu strukturu tako velikog dela ljudskog mozga”, rekla je biolog Ketrin Dulak sa Univerziteta Harvard.

Mapirali deo mozga pacijentkinje s epilepsijom

Projekt mapiranja mozga pokrenuo je Džef Lihtman sa Univerziteta Harvard nakon što je za svrhe istraživanja dobio deo mozga 45-godišnjakinje s epilepsijom otpornom na lekove. Pacijentkinji je uklonjen levi hipokampus, koji je bio izvor njenih napada. Hirurzi su pritom morali da uklone i određeni deo zdravog moždanog tkiva koje je prekrivalo hipokampus.

Lihtman i njegovi kolege odmah su konzervisali uzorak mozga, a zatim ga obojili teškim metalima poput osmijuma kako bi pod elektronskim mikroskopom mogle biti vidljive spooljne membrane svake ćelije. Zatim su isekli deo mozga na delove debljine oko 30 nanometara, što je otprilike hiljaditi deo debljine ljudske dlake, i elektronskim mikroskopom slikali svaki deo, piše New Scientist.

Nakon toga su celu stvar preuzeli Džen i njegove kolege iz Gugla, sastavljajući dvodimenzionalne delove u trodimenzionalni volumen. Koristili su AI kako bi rekonstruisali izdanke koji povezuju jedan neuron s drugim i kako bi označili različite tipove ćelija.

Naučnici su tokom tog postupka duboko u korteksu pronašli tajanstvene parove neurona.

“Dve ćelije bile su usmerene u suprotnom smeru na istoj osi. Nitko ne zna zašto”, rekao je Lihtman.

Kolika je količina podataka potrebna da se mapira ceo ljudski mozak?

Džen i Lihtmen bili su deo grupe koja se 2020. založila za mapiranje celog mozga miša na sličnom nivou detalja.

“Ceo mozak miša samo je 1000 puta veći od ovog, ekzabajt umesto pentabajta. Pretpostavljam da je to nešto što ćemo moći da uradimo za deset godina”, rekao je Lihtman.

Za mapiranje celog ljudskog mozga potrebna je količina podataka koja je još 1000 puta veća. Lihtman navodi da bi ta baza podataka bila “uporediva s količinom digitalnog sadržaja koji se tokom godine generiše na Zemlji”.

Najdetaljniju mapu dela mozga možete pogledati ovde.

Danas objavljeno

Pileći uštipci

Vanja A

Hljeb od kestena

Vanja A

Ovsene pahuljice, post i vegetarijanska ishrana: Kako da snizite visok holesterol?

V.R.

Ostavite komentar