Gugl mora da plati 76 miliona dolara - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Gugl mora da plati 76 miliona dolara

Kompanija Gugl se saglasila da grupi francuskih medija tokom naredne tri godine plati 76 miliona dolara, pokazuju dokumenti u koje je Rojters imao uvid.

Ovo se dešava nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava.

Dva dokumenta uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Gugl spreman da plati 22 miliona dolara godišnje grupi u kojoj je više od 120 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što će sa svakim od njih pojedinačno potpisati sporazume.

Drugi dokument je nagodba po kojoj je Gugl pristao da plati deset miliona dolara toj istoj grupi medija u zamenu za odustajanje od svih sadašnjih i budućih tužbi oko autorskog prava u roku od iduće tri godine, koliko traje dogovor.

Prema tom sporazumu, navodi Rojters, najviše novca, 1,3 miliona dolara dobiće pariski ”Mond”, a najmanje 13.741 dolara lokalni izdavač ”La voa de la Ot Marn” (La Voix de la Haute Marne).

Gugl je odbio da komentariše finansijske aspekte tog sporazuma, koji je postignut nakon što je Francuska izglasala novi zakon o autorskim pravima, u sklopu šireg zakona Evropske unije, o takozvanim “susedskim pravima”.

Mera primorava Gugl i druge velike internet platforme da u pregovorima s medijima dogovore plaćanje sadržaja koje koriste za svoje informativne usluge onlajn, piše Rojters. Dogovor su osudili drugi francuski mediji koji nisu deo dogovora, tvrdeći da je on tajan, nepravedan i da nije u skladu sa zakonom.

Danas objavljeno

Samsung Exynos 2200 čip nudi gejming iskustvo kao na konzolama

Zeljka

RTX 3090 Ti grafička karta koštaće pravo malo bogatstvo

Zeljka

Xbox One zvanično ugašen

Zeljka

Ostavite komentar