Gučijeva crna udovica i horor modna priča: Kako su bogatašica, portir i vidovnjak planirali ubistvo? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Gučijeva crna udovica i horor modna priča: Kako su bogatašica, portir i vidovnjak planirali ubistvo?

U novembru ove godine u bioskope bi trebalo da dođe film koji ceo svet očekuje s velikim nestrpljenjem. Ne samo zbog reditelja Ridlija Skota nego i zbog glumačke ekipe koju je okupio na setu, ali i zbog radnje koja će rasvetliti odnose unutar modne imperije porodice Guči koji su rezultirali brutalnim ubistvom.

“House of Gucci” filmska je adaptacija poznate knjige autorke Sare Gej Forden. Ona je 15-ak godina pratila italijansku modnu industriju i svedočila usponu mnogih modnih marki poput Gučija, Armanija, Versaćea, Prade i Feragama, koje su se iz porodičnih kompanija vinule u sam vrh svetske mode. Godine 2001. objavila je knjigu “House of Gucci: Senzacionalna priča o ubistvu, ludilu, glamuru i pohlepi”.

Na pisanje knjige podstaklo ju je ubistvo Mauricija Gučija, koji je s tri hica u leđa i jednim u glavu 1995. godine skončao na ulazu u svoju kancelariju u središtu Milana. Istražitelji dugo nisu mogli da pronađu ubicu, kao ni naručioca, jer nisu znali ko bi imao motiv da ubije bogatog biznismena i plejboja na ovako okrutan način. Konačno, nakon dve godine klupko se odmotalo, a otkriće je skandalizovalo javnost.

Ubistvo je naručila njegova bivša supruga Patricija Ređiani, od koje se razveo četiri godine pre nego što će ona naručiti njegovo ubistvo. Glavnu mušku ulogu Ridli Skot je poverio Adamu Drajveru, a njegovu bivšu suprugu i glavnu negativku, ekscentričnu Patriciju, glumiće Lejdi Gaga. O Lejdi Gagi znamo već uglavnom sve.

Ova multitalentovan američka zvezda već je bila nominovana 2019. za Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu “Zvezda je rođena”, a ovu nagradu je dobila za kompoziciju “Shallow” iz istog filma. Drajver je u 37 godina života i 12 godina glume prikupio već niz nominacija za vredne nagrade, ali još nije dobio nijednu. Slavu je stekao ulogom Kajla Rena u sekvela trilogiji “Ratovi zvijezda”, a zatim je nominovan za nagradu Toni za ulogu u pozorišnoj predstavi “Burn This”.

Takođe, dvaput je nominovan za Oskara. Prvi put za sporednu ulogu u filmu “Crni član Ku Klux Klana”, a drugi put za glavnu ulogu u “Bračnim pričama” u kojem je glumio sa Skarlet Johanson. Mnogi veruju da bi mu uloga Mauricija Gučija mogla doneti i nešto više od nominacija. Njegove rođake u ovom filmu takođe igraju oskarovci.

Džered Leto će igrati Paola Gučija, Al Paćino će glumiti Alda Gučija – Mauricijevog strica, a Džeremi Ajrons oca Rudolfa Gučija. Ukratko – Ridli Skot na setu je okupio impresivnu ekipu od koje se puno očekuje, tim više jer su Mauricijevo ubistvo i rasplet događaja godinama punili naslovne stranice svih svetskih medija, prenosi 24sata.hr.

Brend “Guči” osnovao je Gućio Guči 1921. godine u Firenci kad mu je bilo 40 godina. Nakon njegove smrti 1953. godine, kompaniju su preuzela tri sina – Aldo, Rudolfo i Vasko. Nakon Vaskove smrti između Alda i Rudolfa počinju trzavice. Rudolfov sin Mauricio nasledio je većinski udeo u kompaniji nakon očeve smrti 1983. godine i istisnuo je strica Alda iz suvlasništva. Ali, bez poslovnog iskustva tada 35-godišnji Mauricio ubrzo je odveo kompaniju u finansijske probleme.

Deset godina kasnije morao je da proda 50 odsto udela investicionoj kompaniji Investcorp iz Bahreina za 120 miliona dolara. Nekako u to vreme počeo je da mu se i raspada brak s Patricijom Ređiani, s kojom je imao dve ćerke. Godinama ju je varao s Paolom Franći, mladom dizajnerikom enterijera, s kojom je počeo vezu 1985. godine.

Šest godina kasnije konačno se razveo od Patricije nakon 18 godina braka. Brakorazvodnom parnicom trebalo je da joj pripadne oko 2,5 miliona funti na godinu, ali Patricija je smatrala da to nije dovoljno. Žalila se i na kraju joj je sud presudio godišnju apanažu od “samo” 900.000 funti.

Mauricio je pokušavao da se vrati u biznis ulaganjem u kasino u Švajcarskoj. Dok je on uživao s ljubavnicom, bivša supruga kovala je osvetnički plan. Ujutro 27. marta 1995. godine Mauricio Guči uputio se pešice u svoju kancelariju u Via Palestro 20, nedaleko od stana u strogom centru Milana. Vratar zgrade Đuzepe Onorato rekao je da je ugledao Mauricija iza kojeg se pojavila ruka s pištoljem. Iako je Patricija nakon razvoda izjavila da bi najradije ubila bivšeg muža, nije bilo nikakvih materijalnih dokaza da je povezana s ubistvom.

A onda 1997. godine, istražitelji su složili mozaik i otkrili zaveru. Patricija je preko vidovnjakinje Pine Aurieme, koja se motala po visokim društvenim krugovima, pronašla Benedeta Ceraula, vlasnika propale picerije. Za ovaj posao Pini Auriemi je platila 262.000 funti.

Novac su podelili s vozačem koji je Ceraula odvezao s mesta zločina, ali i s Mauricijevim portirom pred čijim se očima dogodilo ubistvo. Ubrzo su se zaverenici posvađali, a vidovnjakinja Pina počela je da ucenjuje Patriciju da joj isplaćuje sve više novca da bi ćutala. Na kraju su svi završili na optuženičkoj klupi i zaradili dugogodišnje zatvorske kazne za udruživanje u zločinu.

Ubica je dobio doživotni zatvor, Patricija kao naručilac 29 godina, a ništa bolje nije prošla ni vidovnjakinja, koja je osuđena na 25 godina zatvora. Vozač i portir dobili su takođe rigorozne kazne – prvi 29, drugi 26 godina. Film će dobrim delom pratiti odnos između Mauricija i Patricije tokom braka.

IZVOR: B92

Danas objavljeno

Policija upala u kuću Merilina Mensona, zaplijenjeni dokazi

Vanja A

Za 3 godine 3 puta osvojila isti iznos na lutriji i svaki put kupila srećku u istoj radnji!

Vanja A

Messi osvojio sedmu Zlatnu loptu, a kraljica večeri bila je njegova supruga sa zanimljivom tetovažom

Vanja A

Ostavite komentar