Gucatiju i Haradinaju četiri ipo godine i 100 evra - BIGportal.ba
Region Vijesti

Gucatiju i Haradinaju četiri ipo godine i 100 evra

Sudsko vijec´e Specijalnog suda u Hagu izreklo je prvostepene presude u predmetu protiv bivšeg predsjednika i potpredsjednika Udruženja veterana OVK.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj su osuđeni na po četiri i po godine zatvora i novčane kazne u iznosu od po 100 evra, javio je portal Kosovo online.

Sudsko vijec´e u Specijalnom sudu zaključilo je da su bivši čelnici Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Hisni Gucati i Nasim Haradinaj počinili djelo odavanja zaštic´enih informacija, objavljivanjem posebnih dokumenata.

Prema ocjeni sudskog vijec´a, djelo je učinjeno davanjem dokumenata novinarima i podsticanjem na dalje podnošenje sličnih dokumenata.

Čitajuc´i nalaz pretresnog vijec´a, predsjedavajuc´i sudija je rekao da su okrivljeni dozvoljavali i delili poverljiva sudska spisa, počinivši krivično djelo.

Sudsko vijec´e je uvjereno da su okrivljeni postupali sa direktnom namjerom da objelodane zaštic´enu informaciju“, rekao je, između ostalog, predsjednik ovog tijela.

“Optuženi su odgovorni su za teške prestupe, nastavili su da distribuiraju zaštićene informacije i imena stotine zaštićenihn svjedoka i najavili su da će to nastaviti da rade. Ovom presudom se njihove radnje karaktrišu kao krivična a ne patriotska djela”, naveo je predsjednik panela i onda je pročitao presude.

“Panel osuđuje gospodina Gucatija na jedinstvenu kaznu od četiri i po godine, u koje se uključuje vrijeme provedeno u pritvoru i novčanu kaznu od 100 evra. Gospodin Haradinaj se osuđuje na četiri i po godine zatvora i kaznu od 100 evra”, pročitao je presudu sudija.

Gucati i Haradinaj su se teretili za krivična djela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svjedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.

Tužilaštvo je tokom suđenja insistiralo na tome da su njih dvojica imali za cilj da naruše ugled Specijalnog suda, te da ometaju njegov rad.

“Zločine su počinili jer su hteli da ometaju rad ovog suda, da zastraše i osvete se svjedocima”, rekao je u završnoj reči tužilac Džejms Pejsen, obrazlažući predlog da budu osuđeni na kaznu od šest godina zatvora.

Gucati i Hardinaj su uhapšeni septembra 2020. godine zbog sumnje da su na tri konferencije za štampu neovlašćeno otkrili povjerljive sudske informacije.

Gucati i Haradinaj su se izjasnili da nisu krivi, a tokom suđenja su insistirali na stavu da nisu počinili nikakva krivična djela.

Specijalizovana vijec´a Kosova su opisali kao “jednonacionalni sud” koji “ima za cilj da kazni Albance, dok amnestira zločine koje su počinile srpske vojne i policijske snage na Kosovu”.

Danas objavljeno

Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava

M.

Prva reakcija Rusije poslije odluke Turske da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO

M.

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M.

Ostavite komentar