Gubitak tjelesne težine utiče na poremećaje spavanja - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Gubitak tjelesne težine utiče na poremećaje spavanja

Grupa istraživača iz Pensilvanije pokušala je da shvati da li redukovanje ishrane može da smanji masne naslage sa donje strane najpokretljivijeg mišića u telu čoveka koji ima uticaj na hrkanje.

Zadebljanje jezika

Još uvijek nije jasno zašto se masne naslage stvaraju na jeziku ako znamo da ovaj mišić omogućava govor, disanje i prevrtanje hrane.

“Zadebljanje jezika može biti genetske prirode ili posledica evolucije. Zdravi obroci svakako pomažu da se izbegne taloženje masnoća na jeziku”, objašnjava autor studije Ričard Švab.

Apneja

Reč je o poremećaju disanja koji izaziva hrkanje, glasno disanje i trzanje tokom spavanja. Može biti uzrok pospanosti tokom dana i generalno loše utiče na kvalitet života.

Najčešći tip je opstruktivna apneja. Javlja se tokom spavanja kada gornji disajni putevi delimično ili potpuno postanu neprohodni. Osobe sa prekomernom težinom, uvećanim vratom i krajnicima su u većem riziku, od drugih.

Kako sprečiti pojavu apneje?

Za početak pokušajte da smanjite telesnu težinu. Kada spavate, neka to bude na boku, jer spavanje na leđima može samo da pogorša situaciju, isto je i sa spavanjem na stomaku. Takođe je važno da izbegavate alkohol, naročito pre odlaska na spavanje.

Ozbiljnija stanja zahtevaju bolnički tretman. To podrazumeva i upotrebu aparata za disanje koji tokom noći upumpava kiseonik i drži disajne puteve stalno otvorene.

Naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji posmatrali su 67 pacijenata koji boluju od opstruktivne apneje. Pacijenti su tokom tretmana izgubili oko 10 odsto telesne mase i za 30 odsto smanjili tegobe koje nastaju zbog apneje.

Posmatrajući veličinu otvora na gornjim disajnim putevima, naučnici su utvrdili da su poboljšanja nastala sa smanjenjem telesne težine. Gubitak kilograma odrazio se i na veličinu mišića vilice koji su neophodni za proces žvakanja hrane. Smanjili su se i mišići sa obe strane disajnih puteva.

“Pouzdano smo utvrdili da se simptomi apneje ublažavaju usled redukcije masnoća na jeziku. Postavili smo jedinstveni terapeutski cilj, a to do danas nije bio slučaj pri lečenju”, objašnjava doktor Švab.

Studija je objavljena u stručnom časopisu za respiratornu i urgentnu medicinu.

“Istraživanje daje tačne informacije o faktorima koji utiču na pojavu apneje, ali ne postoje jasne metode koje mogu u potpunosti da otklone masnoće nataložene na jeziku”, objašnjava britanski doktor Nik Hopkinson.

Izvor. N1

Danas objavljeno

Recept napitka koji diže imunitet: Zlatno mlijeko

Vanja A

Vitamini iz boce – direktno jačanje imuniteta i podizanja opšte zdravstvene slike

Vanja A

Tjestenina sa hrskavom suvom slaninom i pavlakom

Zeljka

Ostavite komentar