9. Novembra 2022.

GU Banjaluka o besplatnoj legalizaciji: Građani plaćaju samo taksu od 10 KM

Big Portal

Kazali su ovo za “Nezavisne novine” iz Gradske uprave Banjaluka kao odgovor Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, koji su istakli da su se sve lokalne zajednice odrekle prihoda po osnovu izdavanja rješenja za legalnost objekata osim Banjaluke.

“Na sastanku sa Savezom opština i gradova prihvaćen je prijedlog da se lokalne zajednice odreknu prihoda po osnovu izdavanja rješenja za legalnost objekata, dok iz Gradske uprave Banjaluka tvrde da građani moraju platiti taksu”, kazali su iz pomenutog ministarstva.

U vezi s ovim iz Gradske uprave ističu da su takse u iznosu od 10 KM redovne takse koje su i do sada naplaćivane u postupku izdavanja rješenja o legalnosti prije izmjene zakona.

“Ostali troškovi koje stranke eventualno imaju odnose se na troškove prema drugim institucijama za pribavljanje vlasničke dokumentacije i geodetskog snimka”, kazali su iz Gradske uprave.

Dodaju da je vlasnička dokumentacija prema zakonu neophodna da bi uz legalizaciju investitori dobili i upotrebnu dozvolu, odnosno da bi svoj objekat kasnije mogli knjižiti.

“Geodetskim snimkom se identifikuje položaj objekta na parceli i isti drugačije nije moguće utvrditi, dok se dokaz o postojanju objekata na snimku iz 2013. godine pribavlja službeno od katastra i to je dokument koji stranke ne plaćaju”, kažu oni.

Za građane koji žele da započnu proces legalizacije uz zahtjev za izdavanje rješenja o legalnosti moraju da prilože i kopiju katastarskog plana, posjedovni list (list nepokretnosti), zemljišnoknjižni izvadak, geodetski snimak objekta, kupoprodajni ugovor ili ugovor o građenju, tehničku dokumentaciju i dr.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare