7. Januara 2022.

Gruško Borelju: Treba izbjegavati “pomoć” kao u slučaju Jugoslavije, Iraka, Libije

Big Portal

Podsjetimo, šef diplomatije EU Žozep Borelj izrazio je juče ozbiljnu zabrinutost zbog događaja u Kazahstanu. Diplomata je izjavio da pomoć ODKB “izaziva sjećanja na situacije, koje treba izbjegavati”.

  • U pravu je, treba izbjegavati situacije pružanja vojne pomoći poput humanitarnog bombardovanja Jugoslavije, invazije na Irak, operacije u Libiji, pokušaja da se raskomada Sirija – rekao je Gruško.

On je dodao da bi bilo dobro da Zapad prizna ono što je očigledno – da je Rusija zaustavljala konflikte i prevodila ih na kolosijek mirnog političkog rješavanja.

  • Tamo gdje je ruski vojnik, tamo je mir – poručio je Gruško i dodao da Borelj u svojoj izjavi, očigledno, ima na umu neophodnost da se ne dozvoli donošenje odluke o raspoređivanju misije EU u Ukrajini.
  • Bilo kakva pomoć režimu koji grubo i bez ikakve kazne krši obaveze u pravcu regulisanja unutrašnjeg ukrajinskog konflikta mora da bude momentalno prekinuta – istakao je on.

Istovremeno, Gruško je rekao da je Moskva uvjerena da će Kazahstan izaći na kraj sa teškom situacijom u kojoj se zemlja našla, a da Rusija i ODKB pružaju podršku baš kao što saveznici i treba da rade.

  • Uvjereni smo da će se naši kazahstanski saveznici i prijatelji izboriti sa nastalim problemima. Tako će i biti. Rusija i zemlje ODKB pružaju ruku, što saveznici i treba da rade – rekao je ruski diplomata.

Podsjetimo, u Kazahstanu su 2. januara izbili protesti zbog drastičnog povećanja cijena gasa, ali su potom demonstracije prerasle u nemire zbog čega se predsjednik Kasim-Žomrat Tokajev obratio ODKB za pomoć, što je organizacija prihvatila i uputila mirovni kontingent.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare