Grupa mladih Turaka upala i demolirala unutrašnjost crkve u Beču - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Grupa mladih Turaka upala i demolirala unutrašnjost crkve u Beču

Mladi Turci upali su u Crkvu Antuna Padovanskog u Beču i uz povike “Alahu akbar” demolirali unutrašnjost, polomili klupe, ispovedničke kabine i liturgijske predmete. Kancelar Sebastijan Kurc osudio vandalski napad i zatražio “kraj pogrešno shvaćene tolerancije” prema islamu.

Upad u crkvu dogodio se juče u bečkoj opštini Favoriten. Sveštenik je pozvao policiju, koja je brzo stigla na lice mesta, ali su se mladići već razbežali.

Bogomolja je nakon napada zatvorena. Oko crkve je mnogo mladih ljudi, dok se na igralištima može čuti samo arapski i turski jezik.

Jedna prolaznica iz Francuske kaže da su mladi stalno u grupama, po desetak njih, i da se ne usuđuje da im se obrati.

Međutim, imam Ramazan Demija kaže da je došao pred crkvu da razgovara sa sveštenicima, ali da mu niko ne odgovara na pozive.

Solidarizacija sa islamističkim protestima u Francuskoj
Vandalska akcija u Beču izvedena je u znak protesta zbog toga što francuska vlada odbija da zabrani objavljivanje “blasfemičnih” karikatura u listu Šarli Ebdo.

Reč je o aktu solidarisanja sa islamističkim protestima u Francuskoj, koji imitira teroristički napad na katedralu u Nici, samo bez ljudskih žrtava.

Koliko je grupa bila velika, o tome se izveštaji razlikuju. Bečki Kurir i Kronen govore o 50 osoba, nacionalna televizija ORF o trideset.

Unutrašnjost Crkve je pokrivena kamerama, tako barem poručuju sa te strane.

Crkva Svetog Antuna Padovanskog je u opštini Favoriten, za one koji poznaju Beč, u parku kod Rojmanplaca.

Sam Favoriten se već dugo nalazi u fokusu bečke policije zbog učestalih obračuna u islamskom miljeu. RTS je prošlog leta izveštavao o incidentima tog tipa.

Sa oko 200.000 stanovnika, Favoriten je najmnogoljudnija bečka opština. Od tog broja blizu polovine je migrantskog porekla, po statistikama najviše Srba i Turaka.

Svakodnevna statistika, ona koja se provlači kroz medije i ad hok izjave političkih predstavnika, obično pod “Turcima” misli na sve muslimane.

Razlog za takvo pojednostavljivanje je često brzina, ali u slučaju opštine Favoriten i politička procena.

Već nekoliko meseci, iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova otvoreno optužuju turskog predsednika Erdogana da indirektno podbunjuje mlade muslimane u Austriji, time što im daje podršku za odbijanje integracije i izgradnju paralelnih društava.

U procenama o organizovanom islamizmu, Favoriten obično zauzima prominentno mesto u izjavama austrijske i bečke policije.

Porast islamističkih incidenata u opštini Favoriten
Portparol Bečke nadbiskupije Mihael Priler osuđuje napad na crkvu i od izvršne vlasti očekuje brzu obradu i konsekvence za počinitelje.

“Stvar je vrlo ozbiljna”, kaže Priler, “jer je pravo na neometano ispoljavanje religije jedno od stubova mirnog suživota i mora biti zaštićeno”.

Oko Crkve Svetog Antona se već dve sedmice intenzivnije skupljaju članovi jedne omladinske bande i ometaju građane i vernike.

Posle niza takvih incidenata nižeg ranga, situacija je eskalirala kad je ta grupa mladih u petak upala u crkvu, rušila i lomila, kaže Priler. I druge institucije u kvartu se žale na ometanje s te strane.

Priler: “Društvo mora naći primereni odogovor na vandalizam te bande. Ali pre toga je potrebno rasvetliti pozadinu, motive i ciljeve njenih članova”.

Kurc traži “kraj pogrešno shvaćene tolerancije” prema islamu
Kancelar Sebastijan Kurc je na svojoj Fejsbuk stranici osudio vandalski napad i zatražio “kraj pogrešno shvaćene tolerancije” prema islamu. “Hrišćani u Austriji moraju biti u mogućnosti da otvoreno i slobodno žive svoju veru.”

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u Favoriten poslalo 50 dodatnih policajaca.

Paralelno, Služba za zaštitu ustavnog poretka radi trenutno na proceni opasnosti od islamističkih snaga u Beču.

Ministarka integracija Suzane Rab je pozdravila pojačano policijsko prisutvo u opštini Favoriten. “Ekstremizam i islamizam zahtevaju striktne odgovore, kako bi se sprečilo još gore”, kaže se u njenom saopštenju.

Islamska verska zajednica se do subote pre podne nije oglasila nijednom reči o vandalskom aktu protiv franjevačke crkve.

Poslednje saopštenje na njihovoj stranici, u meniju “aktuelno”, je protest od 23. oktobra zbog smenjivanja imama Sijamhodžića sa mesta dušebrižnika u austrijskoj vojsci.

Danas objavljeno

Putin unaprijedio Kadirova

M.

Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje za predsjednika RS

M.

Vladajuća koalicija se sastala u Banjaluci

M.

Ostavite komentar